Рекордните 30 представления са изиграли през октомври артистите от търновския театър

Мисия

06-11-2017, 11:04

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектаклите са били аплодирани от близо 7500 зрители

30 представления са изиграли само за месец артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Пред октомври те са представили своите постановки в 15 града в страната, а спектаклите им са били аплодирани от близо 7500 зрители. Това е своеобразен рекорд, тъй като досега музикалният и драматичният състав на МДТ не са имали толкова много изяви за един месец. Най-доброто постижение е от 2013 г., когато трупата е изиграла 23 спектакъла за най-силния тогава месец март. 

Спектаклите „Величието Асеневци”, „Хъшове” и „Госпожа Министершата”, премиерният мюзикъл „Криворазбраната цивилизация”, както и детските заглавия „Карлсон и дребосъчето” и „Тримата братя и златната ябълка” е включил в афиша си МДТ през октомври. Пет от представленията са били на търновска сцена, а останалите 25 – в турне. В някои от градовете, като Кърджали, Харманли, Мездра, Хасково, Кнежа, Враца, Берковица, артистите са играли по две или три представления на ден, а във Велинград - дори четири. Там театърът е гостувал с две заглавия, като в едното участва драматичният състав, а в другото - музикалният.

Навсякъде сме играли пред пълни салони, а публиката ни изпраща с възторг и желание отново да посетим техния град, сподели директорът на търновския театър Васил Вълчев. На някои от постановките, във Велинград и Берковица например, сред зрителите е имало представители на градските управи, както и народни представители.

„Така нашият театър изпълнява своята основна мисия - да осигури достъп до култура и изкуство на всички български граждани, независимо от мястото, където живеят. Освен това в месеца преди Деня на народните будители МДТ пътуваше в страната с репертоар само от български заглавия. Няма друг извънстоличен театър в България, който да има толкова много представления, без в трупата да има популярни актьори от телевизионния екран или т.нар. „мечки”, посочи Васил Вълчев.      

Националното турне с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” продължава и през ноември. Спектакълът по музика на Дечко Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. До края на месеца търновските артисти ще гостуват във Видин, Левски, Ботевград и др. Преди да тръгне на турне, постановката ще бъде представена на търновска сцена. Представлението е на 6 ноември от 19 часа в голяма зала.

След обичания телевизионен вариант на „Криворазбраната цивилизация”, подготвен от режисьора Хачо Бояджиев през 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Сценарият и режисурата са на Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент - постановчик - Игор Богданов, а диригент - Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената излизат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)