Търновски ученик ще участва в Кулинарна академия HRC

Мисия

07-11-2017, 08:44

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Янислав Василев е единадесетокласник в Професионалната гимназия по туризъм

„ОТ БЪЛГАРСКАТА ФУРНА“ – това е вкусния и вълнуващ конкурс с кулинарна тематика, организиран от Кулинарна академия HRC с подкрепата на Фондация Америка за България. Целта е да бъдат открити най-добрите кулинарни таланти от регионите на Габрово и Разград. Най-талантливите ще имат възможността да завършат интензивен курс - Сладкарство и пекарство .

Янислав Василев, ученик от XIг клас, специалност „Кетъринг“ в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново, кандидатства през есенната ваканция с приготвената от него „Печена пълнена тиква“ и получи покана за Академията.

Изискването на журиращите бе всеки кандидат да изпрати рецептата, снимка и да се представи накратко. Само избраните ще имат възможността да представят на живо своите кулинарни шедьоври пред журито. В него ще участват - шеф Анри Донно (Белгия), шеф Хю Бутен (Канада), шеф Милен Златев(Ямбол) и шеф Виктор Светославов (Добрич). Всички те са инструктори от Академията, утвърдени професионалисти в областта на кулинарията с международен опит в някои от най-добрите ресторанти и хотели по света. В деня на състезанието всички необходими продукти и оборудване са подсигурени от Кулинарна академия HRC.

„Знам, че кулинарията е изкуството, в което участват много рецептори - и цвят, и рисунък, и аромат, и вкус. И като във всяко изкуство, в края, е благодарността на хората. Благодарността е и в думите, и в светналите очи, и в поднесената празна чиния, за да сипя допълнително. Това изкуство е моето бъдеще, затова съм избрал това училище и тази специалност.“ - така представя себе си Янислав.

Идеята за ястието, Янислав е обсъдил с Веска Веселинова – класния му ръководител и учител по професионална подготовка от направление „Ресторантьорство“. Интересен е фактът, че и тя е завършила същото училище.  

Янислав използва есенната ваканция, за да приготви ястието у дома си в с. Овча могила. „Убеден съм, че и традиционните български рецепти ще ни съхранят като народ.  Това е причината да избера едно традиционно ястия за нашето семейство. Всяка есен, първата тиква се приготвя по тази начин. Не знам от кога е така, но знам, че така ще бъде и занапред.“ – така завършва представянето си Янислав, разработено с помощта на инж. Славка Проданова.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов