Свищовски ученици дариха 420 лева за проекта „България на длан - макети на открито“

Мисия

07-11-2017, 09:32

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дарението бе прието от режисьора Александър Иванов

Свищовски ученици от СУ „Николай катранов” дариха 420 лева дарение за проекта „България на длан - макети на открито“. Дарението е предназначено за изграждане на макет на шедьовъра на Колю Фичето в град Свищов – православния храм „Света Троица“, в чест на неговата 150-годишнина.

Средствата бяха събрани от дарителска акция, проведена в училището по инициатива на учениците от 7б, 7в и 8а класове на СУ „Николай Катранов“ в град Свищов, с класни ръководители Милена Димитрова, Нина Божидарова и Галя Иванова.

Представителна група от учениците и учителите гостуваха в София в Националния исторически музей и внесоха лично своето дарение за изграждането на парка „България на длан - макети на открито“.

На място пред музея дарението бе прието от режисьора Александър Иванов (Съни Сънински), ръководител на проекта „България на длан“.

„От името на екипа на „България на длан - макети на открито“ благодарим безкрайно! За нас всяко дарение е безценно и незабравим жест на подкрепа.“, заяви Александър Иванов пред учениците.

Един макет от проекта „България на длан“ струва между 12 000 и 25 000 лв, в зависимост от големината му, като продължителността за изграждането отнема около 3 месеца. Използват се скъпи материали, за да са по-устойчиви на атмосферните условия.

От проекта увериха свищовската група, че следващият макет, който ще се изгражда, ще е на църквата „Света Троица“ в Свищов, която според екипа е една от най-красивите в България. Макетът ще е 1,50 м висок и около 2 м дълъг.

Очаква се паркът „България на длан – макети на открито“ да бъде официално открит след около година и половина.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)