Информационни дни по програма Еразъм+ проведоха в Стопанска академия

Мисия

07-11-2017, 14:34

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-успешната програма на ЕС в областта на образованието чества 30 години

Традиционните информационни дни по програма Еразъм+ запознаха студенти, преподаватели и административен персонал от Стопанска академия с възможностите за реализиране на мобилности в различни държави от Европейския съюз и партниращи страни за летния семестър на учебната 2017-2018 г. По време на проведените срещи, институционалният Еразъм+ координатор на свищовското висше училище – доц. д-р Маруся Смокова припомни, че през настоящата година програмата Еразъм, която е най-успешната инициатива на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, чества 30 години и за този период е оказала директен ефект върху 9 млн. студенти, академични преподаватели, учители, ученици, младежи, обучители, служители, доброволци от Европа и света.

„Тази година е специална и за Стопанска академия – ние сме обявени за висше училище, което е с един от най-успешните за България проекти за миналата година с партниращи държави – 100 % успеваемост и 100 % удовлетвореност на студенти и преподаватели, реализирали входяща и изходяща мобилност. Освен това, Стопанска академия е обявена и за висшето училище с едно от най-високо оценените за настоящата календарна година проектни предложения за академичен обмен с партниращи страни”, сподели доц. Смокова, като заяви, че този успех е форма на външно признание на усилията не само на Еразъм+ офиса, но и на цялата академична общност. Показателен за постигнатия успех е и факта, че институционалният Еразъм координатор на Академията за втора поредна година е поканен да води лекции на информационните дни, които ежегодно провежда Центърът за развитие на човешките ресурси по програма Еразъм+“.

Пред студенти от различни специалности и курсове, и докторанти бяха представени възможностите за осъществяване на мобилност с цел обучение, които Стопанска академия осигурява чрез изградената партньорска мрежа от над 110 висши училища от програмни и партниращи държави. Освен в страните от ЕС, Академията има партньорски университети в Южна Корея, Тайван, Виетнам, Южна Африка, Мароко и много други.

Доц. Смокова поясни, че за мобилност с цел обучение и с цел практика в чужбина могат да кандидатстват студенти от всички специалности, степени и форми на обучение. Продължителността на една мобилност е до 12 месеца в рамките на всеки цикъл на висше образование, като кандидатите трябва да имат поне една година в системата на висшето образование към момента на осъществяване на обмена. По време на мобилността студентите получават грант, който представлява безвъзмездна финансова подкрепа, предназначена за покриването на разликата в стандарта на живот между България и приемащата държава. Пред присъстващите бяха разяснени условията за кандидатстване, критериите за одобрение и стъпките за осъществяване на мобилност. Коментирани бяха и ползите за студентите от реализирането на мобилност с цел обучение или практика.

Към настоящия момент, в Стопанска академия входяща мобилност с цел обучение реализират студенти от Узбекистан, Египет, Палестина и Мароко. През зимния семестър, студенти от свищовското висше училище реализират мобилност с цел обучение в университети в Турция, Германия и Полша, а с цел практика – в бизнес организации от Гърция. Предстои да бъдат одобрени и кандидатствали за летния семестър. През летен семестър Стопанска академия очаква 23 входящи студенти от Русия, Молдова, Грузия, Украйна, Черна гора, Южна Африка, Армения, Албания, Сърбия, Тайван, Южна Корея, Виетнам.

По време на среща с преподавателски и административен персонал, институционалният Еразъм+ координатор на Стопанска академия представи възможностите за мобилности с цел преподаване или обучение. За летния семестър на академичната 2017-2018 година, преподаватели и служители имат възможност да кандидатстват в над 80 чуждестранни висши училища в европейски и партниращи държави. Доц. д-р Маруся Смокова разясни кой и как може да кандидатства за отделните видове мобилности, какви документи се подават и как заинтересованите могат да изберат най-подходящия за тях университет, в който да се обучават или да преподават. Представена беше задължителната продължителност на всяка от мобилностите, необходимото ниво на владеене на чужд език, възможностите за финансово обезпечаване и отчитането на реализирана мобилност по Еразъм+.

Доц. Смокова заяви, че екипът на Еразъм+ офисът е готов да оказва помощ през цялото време на заинтересованите студенти, преподаватели и служители. Тя сподели, че през последните години се увеличават както желаещите да реализират изходяща мобилност, така и тези, които искат да преподават или да се обучават в Стопанска академия чуждестранни студенти, преподаватели и административни служители.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов