Две търновски деца с награди от Националния конкурс „Аз и детското полицейско управление“

Животът

07-11-2017, 21:04

Снимка:

МВР

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са Анабела Иванова от СУ „Цанко Церковски“ и Калояна Цонева от СУ „Вела Благоева“

На церемония в Националния дворец на децата в София днес бяха наградени победителите в Националната изложба-конкурс „Аз и детското полицейско управление“ по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. Второ място във възрастовата група 3-4 клас спечели Анабела Иванова от СУ „Цанко Церковски“ – гр. Полски Тръмбеш. Наградата й връчи главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Специалната награда на журито грабна Калояна Цонева от СУ „Вела Благоева“ – гр. В. Търново. Тя получи отличието си от замеснтник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева.
На събитието присъстваха още представителите на МВР, водещи Детските полицейски управления. Церемонията бе уважена от зам.-министъра на МВР Стефан Балабанов, директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, директора на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Анджелина Тотева, Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката, Ваня Кастрева - директор на РУО-София и Герасим Герасимов- представител на посолството на Швейцария.
Зам.-министър Стефан Балабанов се обърна към децата с въпроса колко от тях биха избрали професията полицай. След като близо една трета от тях вдигнаха ръка, той им  обясни, че за да бъдат истински полезни на обществото, каквато е мисията на служителите в МВР, трябва да изградят още сега умения и да се научат на уважение и толерантност.
Изненадан съм от бързото развитие на проекта, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Пред събралите се той сподели, че всичко е започнало през месец май миналата година, когато е даден официално стартът на програмата в столичното 110 СУ и за кратко време тя се е развила до мащабите си днес с 201 полицейски управления.
Директорът на ГДНП Христо Терзийски не скри впечатлението си от изложбата и добави, че след приключването й в Националния дворец на децата, рисунките ще бъдат представени и в дирекцията. По думите му, възможно е идеята да се доразвие и с тях да се проведе благотворителна кампания.
„Детско полицейско управление“ започна своето съществуване преди една година и половина. До момента са открити 201 Детски полицейски управления към всички Районни управления на МВР в страната. В община В. Търново те са две – във В. Търново и гр. Килифарево. В тях се обучават  деца на възраст от 8 до 12 години. Там малчуганите усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов