С близо 2 милиона лева се увеличава държавната субсидия за ВТУ

Мисия

08-11-2017, 08:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заложено е и увеличение на стипендиите на докторантите редовно обучение от 450 на 500 лева

С 1 854 600 лева е увеличена държавната субсидия за ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. С това общият размер на приходите от националната хазна във висшето училище достига близо 12 милиона лева. Предложението е направено от просветното министерство, подкрепено е от депутатите в парламентарната комисия по образование и наука при първото четене на Бюджет 2018, съобщи за Общинско радио Велико Търново народният представител от Велико Търново и зам.-председател на комисията доц. Милен Михов. По негови думи с допълнителните средства се възстановява финансовата рамка на ВТУ от 2016 г.

В бюджета за догодина е заложено и увеличение на стипендиите на докторантите редовно обучение от 450 на 500 лева, допълни доц. Михов.

„Бюджет 2018 за образованието е изключително добър и създава предпоставки за развитие на системата. Това е бюджет, който българското общество отдавна чакаше, и се постигна още в първата година на управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Държавните разходи в МОН са увеличени с над 500 млн. лева, като приоритетно парите се насочват към предучилищното и училищното образование, където се прави важната реформа с новия начин на формиране на делегираните бюджети”, коментира доц. Милен Михов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)