Догодина ще ремонтират двата тунела на изхода от Велико Търново към Русе

Животът

08-11-2017, 15:44

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Двата тунела край Велико Търново, на главния път за Русе ще бъдат ремонтирани през 2018 г., съобщи в Свищов министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Започват поетапни ремонти на всички тунели в тежко състояние. Предвидено е декември да възложим проектиране и да бъде изготвен технически проект. Това е планг-рафика за 2018 г.", обясни Нанков, цитиран от "24 часа". Той уточни, че поетапно трябва всички тунелни тръби в България да бъдат рехабилитирани, докъдето достигат финансови средства, съгласно европейска директива и нова наредба на МРРБ.

Министърът се ангажира още, че ще се отпуснат частично средства за подмяна на ВиК тръби под старинните улици във Велико Търново. В момента заради лошото състояние на ВиК мрежата там не може да стартира проект за рехабилитация за 10 млн. лв. по ОП"Региони в растеж".

"Специално за Велико Търново имаме разчети и можем да отпуснем около 1.6 милиона лв. на първо време, за да може да се подменят тръбите по част от улиците, които ще се рехабилитират по ОП"Региони в растеж". Но нека все пак Общината и ВиК оператора, в максимална степен, там където не достигат и държавни средства, да поемат останалата част от ВиК инфраструктурата", каза Нанков.

Той уточни, че МРРБ за 2017 г. има общо 10 милиона лв. бюджет за ВиК проекти за всички общини в страната. "Само искането на кмета на Велико Търново е за 4.6 милиона лв.Това означава, че МРРБ не разполага с този ресурс, който е необходим за всички нужди. Ето и на кмета на Свищов тази година сме дали 500 хиляди", каза министърът.

Логиката тук е, че Свищов се консолидира да подаде ръка на останалите общини, които щяха заради това, че има общинско ВиК дружество, да са лишени от европейско финансиране. В началото на следващата година ще възложим прединвестиционно проучване, на база на което в Търновска област ще реализираме европейски проекти, за разрешаване точно тези нужди на градовете с над 10 000 жители", допълни министърът.

Проблемите на МРРБ и целия ВИК сектор е голям, ако не разчитаме на европейски фондове, тъй като няма ресурс - нито държавен, нито от ВИК операторите, нито от българските общини могат да решат тези проблеми.

В Свищов министърът откри четири реализирани обекта, като част от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 за над 2 милиона лв. Ремонтирана е сградата на Финансов отдел, модернизираната е материалната база на Домашен социален патронаж, който по проект "Красива България" към МТСП беше преместен в бившата училищна сграда на СОУ "Алеко Константинов", с цел разширяване на обхвата му. Благоустроен е парк "Радост" в града и е обновена Детска градина "Васил Левски".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов