81 години от създаването си и патронен празник отпразнува Стопанска академия

Мисия

09-11-2017, 09:12

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пред паметника на Дарителя бяха поднесени венци и цветя

„Димитър Ценов в порив благороден, на този бряг издигнал светъл храм – на вечната наука дом достоен, на знанието паметник голям! Слава, дарителю! Слава, професори! Вива, студенти от вечния дунавски град!”. С тези думи започна тържествената церемония пред паметника на Дарителя в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, посветена на патронния празник на свищовското висше училище, който се отбелязва на 8-ми ноември. На тази дата преди 81 години Цар Борис III, в присъствието на представители на правителството и много граждани, прочита Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. И преди 81 години, и днес датата 8-ми ноември е празник за Свищов. Честването на патронния празник започна с изпълнение на духов оркестър и посрещане пред паметника на Ценов на ректора, архиерейския наместник, зам.-ректорите, председателя на Общото събрание, деканите и председателя на Студентски съвет, предвождани от знаменосците на Стопанска академия. Сред гостите на тържествената церемония бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и представители на общинското ръководство. 8-ми ноември е денят, в който не само академичната общност, но и целия град изразяват своята благодарност, признателност и почит към Димитър Ценов, който преди 105 години прави щедрото си дарение за създаване на свищовското висше училище. „То е скромната лепта на Благодетеля пред отечествения олтар, което във времето се превърна в делото на живота му, в паметник на духовната щедрост. И днес продължава да ни помага в нашата духовна обърканост! Бори се с бронираните ни от равнодушие души и вдъхва надежда, че въпреки материалността на света, в който живеем, роденото от безкористния порив на душата живее вечно. И ни показва пътя!” – каза в тържественото слово за патронния празник на Академията доц. д-р Ирена Емилова, преподавател от катедра „Мениджмънт”. Тя призова всички да бъдат достойни за стореното от Дарителя, като заяви: „Очевидно е, че сме на изпит пред историята. И тя ще очаква нашето достойно представяне. Затова е важно онова, което правим днес”.

Пред паметника на Дарителя бяха поднесени венци и цветя от името на ректора и академичното ръководство, студентската общност, община Свищов.

Присъстващите официални лица, гости, преподаватели, студенти, служители и граждани участваха в литийно шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина през централния площад, градската градина, покрай Първо българско читалище до манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където през 1932 г. е погребан Димитър Ценов. След отслужената панихида и заупокойна молитва, присъстващите почетоха паметта на Димитър Ценов с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на гроба на Дарителя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов