Изложба „Духовното присъствие на Унгария в България” откриха във ВТУ

Велико Търново Лайф

10-11-2017, 12:17

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сирийски фотограф е запечатал местата във Велико Търново, свързани с унгарската история

Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов откриха изложбата на фотографа от сирийски произход Бахгет Искандер, която е под надслов „Духовното присъствие на Унгария в България”. Изложбата е експонирана пред зала „Европа” в ректората на търновския вуз и ще бъде на разположение до 23 ноември т.г.

В словото си при откриването Н. Пр. г-жа Текла Харангозо представи изложбата и изрази задоволството си, че Унгарският културен институт и Великотърновският университет успяха да реализират това културно събитие, което слага началото на много други такива съвместни прояви.

„Бих искала да отбележа, че унгарското правителство и всичките ни представителства в чужбина имат за своя приоритетна задача запазването и популяризирането на свързаните с нашата страна паметни места, с което се стараем да съхраним добрия имидж на Унгария по света.” – каза Нейно Превъзходителство.

Проектът стартира през 2015 г., когато трима ентусиасти тръгват да обикалят с автомобил свързаните с унгарската история и култура места в България от Видин през Велико Търново, Шумен и Смолян до София, за да се роди настоящата изложба. Това са Бахгет Искандер, за когото това е поредна изложба в България и който за значителния си принос в популяризирането на унгарското фотографско изкуство в България тази година беше удостоен с почетна грамота от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София, Тошо Дончев, писател и бивш директор на Унгарския културен институт, и д-р Йордан Бочков, който е председател на Българското национално самоуправление в град Кечкемет.

„Като посланик на Унгария аз се надявам, че изложбата ще пожъне голям успех и като продължение на представянето й в София и Велико Търново през следващата година планираме да я покажем на жителите и гостите в другите представени в нея паметни места.” – подчерта унгарският посланик.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов