Започна кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”

Животът

13-11-2017, 09:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вторият етап на акция „Зима” продължава до 20 ноември

Започна вторият етап на полицейската акция „Зима”. До 20-ти ноември дейността на полицията ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.
През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения да бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.  Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.  

Пешеходците трябва да обличат светли връхни дрехи или да използват светлоотразителни елементи. Да се оглеждат и ослушват, особено ако са с шапка или качулка.  Пешеходците трябва да се движат по тротоара или банкета, в случай, че няма такива се движи по платното за движение противоположно на движението на превозните средства.  

При организирано движение на група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и задължително групата се води от най-малко двама възрастни. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал със стоп палка или с ръка, за да спре движението на автомобили.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)