Студенти по архитектура в Париж посетиха Етъра в Габрово

Велико Търново Лайф

14-11-2017, 09:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младежите се впечатлиха от строителните традиции от времето на Българското Възраждане

Група студенти от Париж, които изучават архитектура, посети Етнографски музей на открито "Етър", за да се запознае със строителните традиции от времето на Българското Възраждане. Младите хора са представители на много страни, разположени на различни континенти.

"Прекрасно място, което за нас изпълва в достатъчна степен разбирането за култура.", каза ръководителката на групата Мария, докато разглеждаше музея на открито край Габрово.

Джонатан, един от студентите, разказа, че във Франция има място, което е направена по подобен начин. Това е средновековна крепост, в която се практикуват различни занаяти. Построена е за около 15 години и Джонатан е имал възможност да види как се случва това.

Студентите проявяват интерес към всичко, свързано с музея "Етър" и особено ги впечатлява факта, че различните занаяти и дейности могат да бъдат наблюдавани през цялата година.

"Тук се показва как са правени нещата в далечното минало. Този музей успява да запази наследството от миналото, да представи една действително, която вече не съществува в този си вид.", коментира Алесандро от Италия.

Емилияно от Уругвай казва, че ЕМО "Етър" е един прекрасен музея, какъвто в страната му няма.

"Нашите места, които показват стари занаяти, са различни, но и занаятите ни имат разлики от вашите.", установява след половин час разходка им "Етър"-а Емилияно.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов