Свищовската академия организира международен форум по повод 10 г. членство на България в ЕС

Мисия

14-11-2017, 12:27

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участие взеха над 40 български и чуждестранни учени от Украйна, Полша и Азербайджан

Международната научна конференция на тема „Финансово-икономическата интеграция на България в ЕС за 10 години членство – предизвикателства и перспективи” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана по повод 81-годишнината на свищовското висше училище. Форумът, организиран съвместно със Съюза на икономистите в България, предизвика за участие над 40 български и чуждестранни учени от Украйна, Полша и Азербайджан.

Официални лица на тържественото пленарно заседание на международната конференция бяха заместник-ректорът на Стопанска академия по научноизследователска и проектна дейност – доц. д-р Тодор Кръстевич, председателят на Съюза на икономистите в България – проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова и доц. д-р Татяна Манастерска от Държавния университет за приложни науки – гр. Калиш, Полша. Сред гостите на тържественото заседание бяха проф. Иринеуш Джубек от полския Държавен университет за приложни науки, доц. Йоана Панагорец от Университет „Валахия” в гр. Търговище – Румъния, доц. д-р Вера Пиримова – член на Икономически и социален съвет в България, зам.-ректорите на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова и доц. д-р Николай Нинов, председателят на Общото събрание на СА – проф. д-р Борислав Борисов, декани, ръководители на катедри, преподаватели от водещи български висши училища.

Тържественото пленарно заседание откри доц. Кръстевич, който приветства участниците и гостите на международната конференция от името на академичното ръководство. Той подчерта сериозността на научно събитие и очакваните резултати, в следствие на дискусиите, фокусирани върху основните ключови моменти, декларирани в стратегията за подготовката на председателството на България на Съвета на ЕС – кохезия, конкурентоспособност и консенсус. Значимостта на научния форум подчертаха в приветствията си и официалните гости. Проф. Делисивкова изнесе пленарен доклад на тема „Икономическата и финансова интеграция на България към ЕС: постижения и проблемни области”. Председателят на Съюза на икономистите в България разгледа етапите на европеизацията на българската икономика, реформите в ЕС за преодоляване на кризисните тенденции след 2008 г. и участието на България в тези реформи, бъдещето на ЕС и основни фактори за въздействие върху интеграцията. Представената тема предизвика оживени дискусии и споделяне на мнения сред участниците в пленарното заседание. В знак на признателност за приноса в сътрудничеството между Стопанска академия и Съюза на икономистите в България, председателят на Общото събрание на свищовското висше училище, проф. д-р Борислав Борисов връчи на проф. Делисивкова почетен плакет.

Работата на научно-практическа конференция с международно участие бе организирана в два основни тематични панела – „ Членството на България в ЕС – десет години по-късно: реалности и очаквания” и „Пазари, финансова стабилност, икономически политики и устойчиво развитие”. Представените за международната конференция доклади са публикувани в сборник, озаглавен „Финансово-икономическата интеграция на България в ЕС за 10 години членство – предизвикателства и перспективи”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов