Десетки горнооряховчани измериха безплатно кръвната си захар в Световния ден за борба с диабет

Мисия

14-11-2017, 18:01

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Десетки горнооряховчани се възползваха от възможността да измерят безплатно кръвната си захар днес. Инициативата е ежегодна и се организира от ендокринологичния кабинет на д-р Мария Христова и медицинска сестра Катюша зидарска от ДКЦ І и е по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 октомври. Всички, които днес измериха кръвната си захар получиха и информационни материали, свързани с профилактиката на заболяването.

На 27 ноември от 09.00 до 14.00 ч. отново ще се организира инициатива по повод Световния ден за борба с диабета. На паркинга срещу хотел „Амбарица“ ще бъде разположена мобилна лаборатория от Австрия, в която екип от специалисти ще извърши експресно и напълно безплатно измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане на всички желаещи.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)