Община Свищов започва електронен обмен на документи с други администрации

Животът

16-11-2017, 18:14

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

От 15.11.2017 г. Община Свищов е реално  включена към Държавна агенция „Електронно управление“ за електронен обмен на документи между администрациите в България. Чрез деловодната система на Общината - „Акстър офис“, се дава възможност да се изпращат и получават документи по електронен път от други организации, посредством модула АКСТЪР КОМУНИКАТОР. Този модул осигурява защитен обмен на документи между различни организации (администрации). Обменът на документи ще се извършва от служителите в деловодството на „Общински  център за административно обслужване и информация за граждани“. Тази система дава възможност на Община Свищов да премахне хартиените носители и документите да бъдат изпращани електронно, като се спестяват време и средства.

Със свое решение от 29 юни тази година,  Министерският съвет задължи административните органи в срок до 1 септември 2017 г. да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на Държавната агенция „Електронно управление“. Целта е административните органи да използват само системи за електронен документооборот, които изпълняват единен стандарт.

До края на тази година се очаква всички администрации в България да се присъединят към системата за електронен обмен на документи, а до края на 2018 г. хартиеният обмен между административните структури трябва да бъде преустановен и администрациите следва да обменят документи единствено по електронен път.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов