С нови кампании запознават великотърновския бизнес с европейската програма за конкурентоспособност

Мисия

18-11-2017, 14:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От началото на новия програмен период компании от региона са спечелили 41 проекта

С повече кампании и информационни събития във Велико Търново местният бизнес ще бъде запознат с възможностите, които предлага оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Това стана ясно след среща между кмета на Даниел Панов и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който гостува в Старата столица. Двамата обсъдиха голямото значение на европейските фондове за насърчаване на местната икономика.

Даниел Панов подчерта, че през последните години в старопрестолния град се наблюдава устойчив туристически ръст, който насърчава и други свързани сектори. Велико Търново има редица развити отрасли в сферата на леката промишленост, а предприятията имат нужда от помощ за подобряване на материалната база и инвестиции в иновации. Европейските фондове предоставят подобни възможности, а информационните събитията за бизнеса ще бъдат организирани в най-скоро време.

От началото на новия програмен период компании от региона са спечелили 41 проекта, а общата стойност на сключените по тях договори надхвърлят 21,6 милиона лева, стана ясно по време на срещата. Даниел Панов и Александър Манолев бяха единодушни, че в резултат на доброто партньорство между изпълнителната и местната власт могат да бъдат постигнати още по-добри резултати до края на програмния период.

Министерството на икономиката, Националното сдружение на общините, чийто председател е Панов, и Община Велико Търново ще работят в сътрудничество и за завишаване на контрола с кантарите и везните на пазарите и тържищата. „Предлагаме съвместно с кметовете по места да бъде направен пълен преглед на действащата нормативна уредба и да бъдат въведени изисквания, според които при получаването на разрешение всеки търговец ще трябва да предостави доказателства, че везната, с която ще работи, отговаря на законовите изисквания“, каза зам.-министър Манолев. По думите му към момента това е едно от най-честите нарушения, което инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор установяват при проверките.

Даниел Панов посочи, че това основен проблем и за местната власт, а често явление са жалбите от хора, които имат съмнение, че са били излъгани при пазаруването от пазари и сергии. „Нужно е да направим пълен анализ и обсъждане в Националното сдружение на общините. Мисля, че колегите биха били склонни да подкрепят промени, които ще защитят потребителските права”, каза Даниел Панов. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов