Още един маркиран мечок обитава Балкана - velikotarnovo.utre.bg

Още един маркиран мечок обитава Балкана

18 ноември 2017, 16:55 | Мария Христова
  • Снимка:
    НП „Централен Балкан“

Животното е мъжки екземпляр, тежащ над 200 килограма

Още една маркирана с GPS-GSM нашийник мечка обитава Балкана. Тези дни екип от Сдружението за дива природа „Балкани“, в района на Априлци попада на едра мечка и я подготви за маркиране. Животното е мъжки екземпляр, тежащ над 200 килограма и на възраст 7 – 8 години. Наред с GPS-GSM нашийника, мечокът се сдоби и с име.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки“. Проектът се подкрепя от дирекцията на НП „Централен Балкан“.

Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира през м. г. три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7 годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано мече е Джими, освободен на 7 юни т.г. от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“ от бракониерска примка.

Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета