Еко акция проведоха в Свищов по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Животът

21-11-2017, 10:48

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Активистите събраха общо 92 кг отпадъци, годни за рециклиране

Представители на местната партийна организация на Зелената партия в гр. Свищов проведоха еко акция по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците. В събитието участваха членове и съмишленици на Зелена партия – Свищов, които събират разделно отпадъците в своите домакинства. Те събраха общо 92 кг отпадъци, годни за рециклиране. Събраните отпадъци са 68 кг продукти от желязо, 14 кг продукти от ламарина, 5 кг бутилки от напитки от полиетилен терефталат (ПЕТ), 4 кг хартиени опаковки и вестници, 1 кг найлон от опаковки. Събраните отпадъци бяха транспортирани до фирма, изкупуваща отпадъци, годни за рециклиране. Участниците в събитието решиха получени средства да се използват за организиране на нова акция за опазване на околната среда в община Свищов.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците се провежда за първи път през 2009 г., с подкрепата на Европейската комисия. Целите на Седмицата са: да насърчи устойчиви дейности за предотвратяване образуването на отпадъци в цяла Европа; да повиши информираността относно стратегията и политиките за предотвратяване и намаляване на отпадъците; да превърне концепцията за намаляване на отпадъците в реалност; да подтикне и мотивира възможно най-много хора да предприемат действия, които да доведат до промяна; да подчертае връзката между намаляване на отпадъците и устойчивото развитие. Инициативата насърчава публични власти, частни компании, гражданското общество и гражданите да участват със свои събития. По време на Седмицата могат да се организират акции и дейности в насоките: намаляване на отпадъците при източника; повторна употреба на продукти и материали; рециклиране на отпадъци.

Тази година Седмицата се провежда в периода от 18-ти до 26-ти ноември. Тематичният фокус на Седмицата за тази година е „Повторна употреба и поправка”. Повторната употреба и поправката са едни от най-лесните, но и много важни начини за предотвратяване образуването на отпадъци.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов