Отличиха най-големите добротворци сред учениците в община Горна Оряховица

Мисия

21-11-2017, 15:57

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

52 индивидуални и 7 колективни награди връчи Местната комисия за борба с противообществените прояви

52 индивидуални и 7 колективни награди за добри дела връчи Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на ученици от община Горна Оряховица. Отличията са в рамките на конкурса „Вестители на доброто”, който има за цел да насочи вниманието на обществеността върху добрите дела на подрастващите в ежедневието. Инициативата се провежда за трети път, като идеята е добрите дела да бъдат популяризирани, а добротворците да не останат анонимни, както обикновено се случва.

Целта е да се популяризират добрите дела на деца и младежи, защото те могат да бъдат мотивиращ образец за подражание за техните съученици и за всички граждани.Учебните заведения в общината са номинирали индивидуални или групови добротворци от 1 до 12 клас през учебната 2016-2017 г. Получените номинации са групирани в два раздела – колективни и индивидуални. В колективните са отличени 7 екипа, а индивидуалните номинации са 52. Две ученички са отличени с две номинации за активно участие в две различни инициативи за добри дела.

Наградите на отличените бяха връчени на специална церемония в Зала 1 на Общината. Всички присъстващи бяха поздравени от заместник-кмета Йорданка Кушева, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „След семейството, което е най-скъпо за вас, запазете едно място в сърцето си и за учителите, защото те са хората, които оформят вашите добри характери”, обърна се към учениците Йорданка Кушева. Заместник-кметът поздрави всички присъстващи за Деня на християнското семейство, като им пожела топлина, сплотеност, толерантност и добротворчество и връчи наградите на отличените ученици.

С индивидуални награди бяха отличени общо 52 деца. Стелян Димов от ОУ „Иван Вазов“ получи награда за най-активно участие в кампанията „Капачки в действие“. Денис Яланджиев, Ивана Петрова, Преслава Дякова, Антони Балтаджиев, Георги Миновски, Десислава Гурева, Антония Калчева и Християна Русанова от СУ „Георги Измирлиев“ получиха своите отличия за изработката на уникалните букви от кирилицата и глаголицата. Буквите са оформили главното фоайе на сградата на училището. Светлозара Баждарова от СУ „Георги Измирлиев“ бе наградена затова, че изрисува училищната игротека. Отличени бяха и участниците във втория сезон на археологическата школа за ученици „Ряховец – 2017“. Това са възпитаниците на СУ „Георги Измирлиев“: десислава Гурева, Мая Евтимова, Деница Стоянова, Александра Атанасова, Теодора Евтимова, Йоана Кьордимова, Юлия Иванова, Антония Калчева, Миленка Милева, Теодора Кирова, Траяна Стоянова, Даниела Михайлова, Габриела Карчева, Йоанна Караиванова, Хатче Исуфова, Дочка Йорданова, Силвена Заралякова, Христина Савова, Мирела Радева, Николета Ганадолска и Николета Табакова. С награда за своето добро дело бяха отличени Десислава Босилкова, Костадин Василев, Слави Давидов, Владимира Топкова, Християн Хинков, Георги Георгиев, Десислава Георгиева, Невелин Недев, Симеон Монев и Тодор Тодоров от СУ „Вичо Грънчаров“. Учениците със собствен труд и усилия обновиха кабинета по история в училището. З инициирането на благотворителната акция „Да дарим надежда и добро“, награди получиха и Диляна Димитрова и Габриела Николова. Не остана незабелязана и достойната постъпка на Мартин Петров, който намери и върна на собственика портфейл с пари и документи в него. И тримата отличени ученици са възпитаници също на СУ „Вичо Грънчаров“. За своето добротворчество награда получиха и учениците от клуб „Да съхраним българския дух“ от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Станислава Георгиева, Дария Симеонова, Боряна Бонева, Стефания Николова, Мирослава Асенова, Аничка Анчева, Велизар Недков и Габриел Георгиев изучават и популяризират автентични български празници.

Присъдени бяха и 7 колективни награди, като 6 от тях са за екипи от ОУ „Иван Вазов“. Отличие за добротворчество получи V „б“ клас, с класен ръководител Калина Йорданова за организиране на кампания за събиране на хартия „Да събудим доброто в мен!“. Със средствата от кампанията са закупени здравословни храни за децата настанени в ЦНСТ в Горна Оряховица. ІV „а“ клас, с класен ръководител Лидия Минчева получи отличие за събраните и дарени средства за лечението на Преслав Радославов. Техните съученици от ІV „в“ клас, с класен ръководител Петя Байчева получиха отличие за изработването на коледни картички, дарени за благотворителност в ДГ „Ален мак“. Учениците от ІІІ „а“ и ІІІ“б“ клас целодневно обучение, с ръководител Зорница Тагарова за трета поредна година участват в кампанията „Капачки в действие“. Постъпките им не остават незабелязани и затова децата получиха своите награди. Отличени бяха и учениците от ІІ „б“ клас, с класен ръководител Розалия Нанкова, които засадиха сто дръвчета в парк „Никола Петров“, в училищния двор и в двора на „Захарни заводи“ АД, в рамките на кампанията „Хиляда дървета за децата на България“. Награда за добротворчество получиха и второкласниците от ОУ „Климент Охридски“ в Драганово. Децата, с класен ръководител Валя Чолакова са участвали в кампаниите „Капачки в действие4 и „Книги за смет“.

На церемонията с плакети бяха отличени преподаватели и специалисти, подкрепили и подпомогнали добрите дела на учениците. Преподавателят по изобразително изкуство Наталия Григорова от СУ „Георги Измирлиев“ бе наградена като инициатор и ръководител на групата ученици, изработили уникалните букви от кирилицата и глаголицата. За своята подкрепа на учениците, обновили кабинета по история, отличие получи преподавателят по история и цивилизация от СУ „Вичо Грънчаров“ Росица Петрова. Награда за своята дейност в подкрепа на добротворчеството на децата получи и Елена Парадова – началник на Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Горна Оряховица, а преди това дългогодишен инспектор в Детска педагогическа стая при Районно управление на полицията.

52-та вестители на доброто получиха медали от заместник-кмета Йорданка Кушева, а екипите с колективна награда получиха плакети. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов