След тайна визита на президентшата в търновско школо: Срещи на фондации с ученици – само в присъствието на педагог

Мисия

22-11-2017, 18:56

Снимка:

На втората снимка - поканата, подписана от Д. Радева

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десислава Радева си говори при закрити врата с търновски ученици за будителството

Писмо относно организирането на бъдещи срещи на ученици с представители на НПО-сектора са получили всички училищни директори и началници на инспекторатите по образование, научи Velikotarnovoutre. Писмото е от Министерството на образованието и науката и е подписано от зам.-министър Таня Михайлова. Документът, с който разполагаме, идва дни, след като в медии и социални мрежи се надигна недоволство заради инкогнито визита на президентшата Десислава Радева в търновско училище.

При посещението си Радева се срещна с близо 100 деца от местни гимназии, като не допусна на едночасовия разговор да присъстват домакините - директори и учители. Срещата не бе официално оповестена на медиите, не е било информирано и Регионалното управление по образование. Специални покани са били разпратени единствено по ел.-поща до търновските гимназии. В тях събитието е анонсирано като „отворена дискусия“.

Поканите са подписани лично от г-жа Десислава Радева, в качеството на председател на новото й сдружение „Живата вода на България“. Срещата, проведена в СОУ „Ем. Станев“, би трябвало да е протекла под надслов "Деца говорят с деца за будителството", като поради отсъствието на друг възрастен, не е известно какво точно са обсъждали подрастващи и президентша. Педагозите са били помолени да напуснат, с обяснението, че децата ще се чувстват по-свободно в тяхно отсъствие.

Писмото от образователното министерство, което директорите са получили преди ден, се основава на чл. 219 ал.2 т.2 от ЗПУО. В него се казва: „С цел създаване на безопасна и здравословна среда, която стимулира социалното, емоционално и физическо развитие на детето, посещенията в образователните институции следва да се осъществяват след подкрепата на министъра или началника на съответното регионално управление на образованието“. Индивидуалните разговори на представители на неправителствени организации с малолетни и непълнолетни следва да стават след получаване на информираното съгласие на родителите, а срещите да се осъществяват в присъствието на ръководството на училището, или на училищния психолог, се казва още в писмото.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов