Деца сами приготвяха здравословни храни

Мисия

23-11-2017, 09:50

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Ученици от първи до седми клас участваха в Кулинарна работилница в ОУ „Димитър Благоев”

Десетки ученици от великотърновското училище „Димитър Благоев“  приготвяха и се черпиха с бонбони и различни сладкиши от натурални и екопродукти. Кулинарната работилница за здравословни храни бе организирана по идеята на три майки, като идеята им бе да покажат на учениците как се правят сурови барчета без термична обработка и че здравословните сладкиши са вкусни и полезни. Работилницата започна още в 9 сутринта и продължи до 13 часа, като ученици от първи до седми клас опитаха да направят сами вкусотии. „Решихме в този формат да направим децата съпричастни, а не под формата на лекции, коментира Снежана Михайлова, майка на две деца от училището. „Децата да видят, че това са обикновени идостъпни на цени продукти, и че не е сложно да си приготвят сладки“. Кристина Костова също е майка на две дечица от ОУ „Димитър Благоев“ доброволка към фондацията „За храната“. По думите й тази инициатива предизвикала голям интерес сред учениците, като някой деца през междучасието се връщали по 10-15 пъти за да си правят сами вкусотиите. „Разпечатахме за децата 50 копия с рецепти за такива храни, като любопитното е, че момченцата проявиха голям интерес и също правеха бонбони“, разказа още Кристина Костова. От магазин „Хляб и приятели“ бяха осигурили над 15 вида съставки и продукти за малчуганите като какаово и кокосово масло, смлени бадеми, орехи и лешници, сусамов тахан, мед, фурми, овесени ядки и др. „Решихме заедно да стимулираме нашите деца да се заинтригуват от здравословните храни, както и изобщо да поставим някакво начало на културата за този вид хранене“, разказа една от майките – Кристина Костова. „Ние сме доброволки на фондация „За храната“, която е клон на фондация Food Revolution на известният английски кулинар и автор на готварски книги Джейми Оливър“. По думите на Кристина, децата така на практика научават, че здравословните храни не са някакви „зелени и сурови, и непременно безвкусни“. Работилницата е част от събитията в проекта „Училището- център в общността“, който изпълнява ОУ „Димитър Благоев“, сподели неговата директорка Надя Владимирова. Проектът е без финансиране и е част от „Национална мрежа за децата“, като целта е различни учебни заведения в страната да обменят идеи и добри практики“ „Проектът бе разработен след направени анкети и анализ, при което стана ясно, че трябва да засилим приобщаването на родителите към училищния живот, посочи още тя. Акцентите в този проект са доброволчество и добротворчество. Това събитие заедно с благотворителен базар сме в включили в Седмицата на доброто в училище, която е посветена на Деня християнското семейство.“ По думите на директорката точно тази дейност ще бъде представени на други училища, които също членуват в „Национална мрежа за децата“, тъй като здравословното хранене сред подрастващите е един от аспектите, който не е достатъчно развит и има още какво да се желае, коментира още Владимирова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)