Великотърновски програмист е финалист на New Europe 100

Животът

25-11-2017, 10:26

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Невен Боянов е избран заради платформата за жени, болни от рак на гърдата DIVA CARE

Великотърновският програмист Невен Боянов е сред седемте лидери от България, които са сред финалистите в таз годишното издание на New Europe 100. New Europe 100 е мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, които всяка година се включват в тази класация. Мрежата подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа, като идентифицира и изготвя класация на 100 отличени иноватори. Организатори на инициативата са Res Publica в сътрудничество с Google, Файненшъл Таймс и Фондация Вишеградски Фонд, както и други организации от Централна и Източна Европа.

Сред финалистите тази година са 7 проекта и лидери от България, които представляват доста различни сектори. Това са Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров – съоснователи на MClimat; Александър Найденов, създател на PaperHive; Роси Митова – основател на Farmhopping; Димитър Димитров с проект Tickey; Анита Класанова с Roobar; Йоана Колева, Ива Цолова и Антон Гаврилов с проект Jamba и великотърновеца Невен Боянов с платформата DIVA CARE.

Платформата на Боянов свързва терапевти и жени, болни от рак на гърдата,  на хиляди километри разстояние в реално време. До създаването и търновският специалист стигна преди няколко години, когато една от съоснователките получава диагнозата рак на гърдата. Наложило се сама да се пребори с всички предизвикателства по трудния път към живота – от набирането на информация, през срещите със специалисти, до постоперативния период на възстановяване. Самата платформа не предоставя лечение, но тя е инструмент, който съдейства на специалистите да обслужват по-лесно и бързо своите пациенти, тъй като ракът не е болест, при която лечението може да се отлага. Divacare е безценна за онези, които не могат да си позволят скъпоструващи пътувания зад граница и позволява на самите медици да работят с повече пациенти, а на тях – да получат лечение на по-достъпна цена, смята Боянов.

Технологичното предимство е, че събира биометрични данни от смарт гривни в реално време. Информацията светкавично постъпва при лекаря за анализ, така медиците реагират на момента на всяко отклонение от очакваните показатели, а лечението се адаптира максимално бързо и гъвкаво.

Целта на New Europe 100 е да изгради мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, която да осигурява взаимопомощ, а от там и развитие на идеите. Това ще е от изключителна полза за екипа на Невен Боянов, който продължава да търси финансиране, благодарение на което платформата да остане безплатна за болните от рак на гърдата дами. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов