Бившият свищовски кмет обвиняем за щети от калпав водопровод на стойност 2 милиона лева

Крими

26-11-2017, 16:07

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившият кмет на Свищов Станислав Благов за нанесени щети на общината от калпаво изграден водопровод за близо 2 млн.лева. Това съобщи свищовският вестник "Дунавска зора".

Проблемното съоръжение така и не заработи качествено и непрекъснато дефектираше. Чешмите в крайдунавския град през ден пресъхваха, а жителите пиеха вода с влошено качество. Заради честите аварии имаше опасност общината да остане за неопределен период от време без вода. Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев сигнализирал за проблемите всички държавни институции, включително и министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Районната прокуратура в Свищов разпореди проверка, но през септември преписката беше прехвърлена по компетенция в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Малко след това обаче случаят е бил поет от Специализираната прокуратура в София, съобщи "Труд".

При проверките се оказало, че съоръжението е изградено на два етапа. В първия етап ангажирана е била фирма „ВТ Инженеринг” ООД – Велико Търново, която на 11 август 2010 година сключила договора с община Свищов. Срокът за изпълнение е бил 75 календарни дни , а гаранционния срок-8 години, считано от деня на въвеждането на съоръжението в експлоатация. В рамките на гаранционния срок обаче възникналите аварии са 29, като голяма част от тях са отстранени от бившето вече ВиК – Свищов, като за стоително-монтажните дейности дружеството е съставило протоколи, които са на стойност 34 355 лв.

За втория етап от реконструкцията на магистралния водопровод пък е ангажирана друга фирма ДЗЗД „Прима строй” -Стара Загора, а ситуацията е идентична. Срокът за изпълнение по договор е бил 105 календарни дни, а гаранционния 8 години. Този път отстранените аварии от „ВиК Свищов” обаче са стойност 19 939 лв.

Тогавашният управител на дружеството Ангел Беляков е уведомявал бившия вече кмет на община Свищов Станислав Благов, като е изпращал протоколи със стойността на всяка отстранена авария. Така дружеството било ощетено с общо 54 295 лв, а това е трябвало да бъде за сметка на фирмите изпълнители, защото всички аварии за били в договорения гаранционен срок. Оказва се, че въпреки, че Благов е знаел, не е търсил отговорност на фирмите.

В постановление прокуратурата е посочила, че са на лице данни за евентуално престъпление по чл.219, ал.1 от НК. Явно дружеството е било умишлено ощетявано.

"Откакто съм кмет на общината всички аварии са отстранени за сметка на фирмите-изпълнителки. Заставени бяха да извършат и подмяна на некачествения водопровод", обяснява Генчо Генчев.

Репортер на "Труд" е потърсил Станислав Благов за коментар по случая. Ексградоначалникът е бил категоричен, че научава, че е обвиняем от медиите.

"Нямам представа коя прокуратура води разследване и дали е вярно, че има повдигнато обвинение срещу мен. Не смятам, че трябва да нося отговорност за нанесени щети. Отстраняването на авариите е извършвано от ВиК-Свищов и отговорността е на дружеството. Не са търсени фирмите-изпълнителки явно , за да се пести време", заяви Станислав Благов.










Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов