Убиха 3-годишен мечок, маркиран в парк „Централен Балкан”

Крими

27-11-2017, 11:41

Снимка:

Централен Балкан, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Законът предвижда за убийците на Пламен глоба от… 100 до 300 лв.

Тригодишна мъжка кафява мечка, маркирана в парк „Централен Балкан“, е била намерена убита в местността „Картала“ край казанлъшкото село Енина. Сигналът за престъплението е постъпил на 23 ноември, а природозащитниците са съобщили в полицията и в РИОСВ. Това съобщиха от парковата дирекция в Габрово.
При огледа по сваления нашийник на животното природозащитниците установили, че убитият мечок е Пламен, уловен и маркиран на 2 ноември 2016 година в местността „Маришница“ край град Априлци. В полицейското управление в Казанлък е започнало досъдебно производство за престъпление по член 237, алинея 1 от Наказателния кодекс, който третира залавяне или убиване на едър дивеч без разрешение и предвижда парична глоба от 100 до 300 лева. Назначена е експертиза, а данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.
От парковата дирекция припомниха, че според Закона за биологичното разнообразие кафявата мечка е защитен вид, а според Червената книга на България видът е застрашен.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)