Най-известният в света отбор по таекуондо гостува с демонстрации във Велико Търново

Велико Търново Лайф

27-11-2017, 14:34

Снимка:

община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Расте популярността на Старата столица в Южна Корея

Най-известният в света представителен отбор по таекуондо гостува във Велико Търново. Старата столица е първият град след София, в който съставът KUKKIWON направи демонстрация на спортната дисциплина. Визитата бе организирана след покана от страна на кмета Даниел Панов и с подкрепата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Старопрестолният град е все по-популярен в Южна Корея, стана ясно след среща на Даниел Панов с посланика на чуждестранната държава Н. Пр. Шин Бунам. Около 10 000 годишно са южнокорейските туристи в България, а близо 60% от тях са посетили Велико Търново. Престоят им е с продължителност до три дни. Посланик Шин Бунам благодари за гостоприемството и изрази положителните си впечатления от Старата българска столица - от богатото и добре опазвано културно-историческо наследство, пъстрия културен календар, отличната образователна мрежа и ниската безработица.

По предложение на Панов посолството ще потърси град в Южна Корея със сходен на Велико Търново профил за установяването на сътрудничество. Това ще позволи развитие на двустранните отношения в сферите на спорта, икономиката, културата, образованието, туризма.

В Старата столица гостува и президентът на Световната таекуондо централа д-р О Хьон-Док. Той изрази желание за засилване на връзките между организацията, България и Велико Търново. Даниел Панов разказа, че през последните две години са създадени два великотърновски клуба по таекуондо, а един функционира и в съседна Горна Оряховица. „Като председател на Националното сдружение на общините ще подкрепя насърчаване на отношенията между Световната централа и всеки български град с добра спортна база и интерес към таекуондото“, посочи Даниел Панов.

В състава на гостуващата делегация бяха също председателят на Търговско-промишлената палата на България и Южна Корея Калин Дамянов, както и Слави Бинев - председател на българската федерация по таекуондо. Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че популяризирането и развитието на спортната дисциплина ще повлияе положително на икономическите и търговските отношения между България и Южна Корея, на културния, образователния и туристическия обмен.

В тази връзка кметът Даниел Панов посочи, че Велико Търново става все по-притегателен център за инвестиции в IT-сферата както заради наличието на добри училища и университети, така и заради стратегическото местоположение по линията на Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов