Потомка на Левски бе гост на открит урок по родолюбие в ОУ "Филип Сакелариевич"- Свищов

Мисия

27-11-2017, 14:44

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Открит урок по родолюбие, в памет на Васил Левски, се проведе в ОУ "Ф. Сакелариевич", гр. Свищов. Урокът беше организиран от основното училище, като част от проект «Толерантни и единни заедно и във всичко», който се реализира съвместно с община Свищов и СУ «Цветан Радославов». Урокът по родолюбие започна с драматизация по разказа «Апостолът в премеждие» на Иван вазов, в която основни герои бяха ученици от свищовското училище. След отличното им представяне, тяхната учителка по история и български език Даниела Борисова представи специалния гост - потомката на Апостола Христина Богданова. Г-жа Богданова беше радушно приета от учениците и гостите с бурни аплодисменти. Повече от час тя разказва истории, съхранени в родовата памет на най-великия българин и отговори на всеки един от вълнуващите въпроси на децата, които с нескрито любопитство попиваха всяка нейна дума. По време на увлекателната беседа стана ясно, че Христина Богданова е пра-пра внучка на по-голямата сестра на Васил Левски – Яна, а така е кръстила и своята дъщеря. Тя сподели, че в момента има 28 живи родственици на Васил Левски. На въпроса:«Какво бихте казали на Левски, ако сега имахте възможност да се видите?», неговата потомка сподели, че би му благодарила, за завета, който е оставил на всички българи, и че за нея е чест и отговорност да бъде негова наследница.

Христина сподели, че за нея едно от най-ценните неща в емоционален план е прозрачна капсулка, в която съхранява малък кичур от косите на Левски, и за радост на всички тя го носеше със себе си за да го покаже.

Полезната и вълнуващата среща завърши със снимки за спомен и искрени благодарности от страна на директорката на ОУ "Ф. Сакелариевич" Диана Иванова, и представителите на община Свищов, в лицето на зам.-кмета Анелия Димитрова и началник отдел «Образование» Румяна Кузева. Домакините поканиха потомката на Левски да гостува отново в Свищов, за среща с повече свищовски деца и будни свищовлии.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов