Корейска делегация посети Великотърновския университет

Мисия

28-11-2017, 08:09

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обсъдиха създаването на съвместна магистърска програма по таекуондо

Делегация, водена от Н. Пр. г-н Шин Бунам, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея, посети Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, с ректорското ръководство, както с преподаватели от Филологическия факултет.

Негово Превъзходителство бе придружен от делегация, в която участваха д-р О Хьон-Док, президент на Световната федерация по таекуондо Кукиуон, г-н Парк Су Нам, почетен председател на европейската таекуондо федерация, г-н Слави Бинев, председател на българската федерация по таекуондо, и дипломати от корейското посолство.

Ректорът приветства гостите и ги запозна с историята, развитието и успехите на Великотърновския университет. Традициите, постиженията и изграденият през годините авторитет на Великотърновския университет впечатлиха д-р О Хьон-Док, който посещава за първи път Университета и Велико Търново. На работната среща бяха обсъдени изучаването на корейския език във Великотърновския университет, засилването на двустранното сътрудничество както в академичната, така и в регионалната и в бизнес сферата.

Основният фокус на разговорите бяха възможностите за създаване на съвместна магистърска програма по таекуондо и откриване на Корейски образователен и културно-информационен център във Великотърновския университет.

„Спортът таекуондо намери своя дом в нашия университет. След днешната среща се надявам да обединим усилията си и да успеем да изградим спортен и научноизследователски център, в който не само да се практикува таекуондо, но и да постигнем научни резултати. Радвам се, че сте тук при нас – не само да изграждаме спортисти, а и да ги учим и да ги възпитаваме. Спортът преди всичко е възпитание. Искрено се надявам да успеем да реализираме магистърската програма по таекуондо. Нашият университет има опит в изграждането на магистърски програми в областта на спорта, така че да направим усилие и да поставим нещата в една академична среда. Сигурен съм, че ще успеем“, каза проф. Хр. Бонджолов пред гостите.

„Това е университет с голяма история, в който се изучава корейски език. Ако се изучава и таекуондо, ще имаме съвършена връзка с Корея. Нашата цел е да обединим различните държави по цял свят, затова сме във Велико Търново, в България и най-вече във Великотърновския университет. Аз вярвам и се надявам занапред, освен да установим перспективна връзка, да станем добри партньори и приятели. В тази връзка ролята на ректора на Великотърновския университет е от съществено значение. Изграждането на такъв вид обучение в България, свързано с Корея, има много важна мисия и носи изключително значение занапред в бъдещето“, каза президентът на Световната федерация д-р О Хьон-Док.

В края на срещата проф. Хр. Бонджолов удостои д-р О Хьон-Док с Почетния знак на Ректора. Почетният знак на Ректора се присъжда на д-р О Хьон-Док, президент на Световната централа по таекуондо в Сеул, Р Корея, за неговия принос и за заслугите му за издигането и укрепването на авторитета на Великотърновския университет.

Обучението по корейски език във Великотърновския университет започва през 2012-2013 г. с факултативна форма на обучение – 12 курсисти са издържали успешно изпита по корейски език и са получили сертификати. Следващата година се открива бакалавърска програма с изучаване на корейския език като втори чужд в рамките на специалност „Приложна лингвистика”. В момента в първи курс „Приложна лингвистика с английски език и втори чужд корейски език с информационни технологии“ се обучават трима студенти, а в „Приложна лингвистика с два чужди езика“– шестима студенти. В четвърти курс „Приложна лингвистика с втори чужд корейски език“ студентите са седем. През 2012 г. е сключен договор за двустранно сътрудничество между Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Университета Мокуон в Деджон, Република Корея, който предвижда обмен на студенти и преподаватели, участие в международни прояви и съвместни проекти.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)