Оставка на Студентския съвет към ВТУ поиска Дипломатически клуб „Имхотеп”

Животът

28-11-2017, 08:51

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотивите са липсата на прозрачност и информация за начина на формирането му

„Студентски съвет е бутафорна организация”, заявиха още в началото на ноември представителите на Дипломатическия клуб „Имхотеп”  към ВТУ, който в последните две години и половина се утвърди като място за най-активните млади хора в университета. Според членовете на клуба, които свикаха нарочна пресконференция, Студентският съвет е нелегитимен, защото няма никаква информация за това как той е конституиран. „Процедурните правила ги няма в сайта на университета, където по Закона за висшето образование трябва да се отразява цялата дейност на тази организация, да са разписани правилата за изборни членове. Там има само един правилник, в който от 2011 г. е последната поправка – в него пише, че процедурните правила ще бъдат скоро добавени, но тези правила ги няма, а вече сме 2017 г.”, твърдят от „Имхотеп”

Последното официално писмо, което е изпратено от клуба с копие до Ректора и председателя на Националното представителство на студентските съвети, е изискало информация за персоналния състав на организацията, правилата за избор на членове и допълване на квоти, какви са квотите по факултети и как студентите са представени в съвета. След липсата на отговор младежите решават да сформират инициативен комитет, който да събере подписка, която ще бъде входирана към ръководството на ВУЗ-а. Искането е до ситуирането на нов съвет Ректорът да прекрати всички правомощия на сега действащия.

Категорично е необходима промяна, заяви докторантът – политолог и зам.-председател на Дипломатическия клуб  Александър Узунов. „Университетът е храм за изграждането на мисълта и духа на човек. Защитаването на интересите на този храм са свещена мисия на всеки студентски съвет. Ако той не изпълнява тази важна мисия, това го превръща в нелегитимна структура, паразитираща на гърба на университета и студентите” – коментира Узунов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов