Близо 10 000 лв. обезщетение ще плаща хулиган, счупил челюстта на шофьор

Крими

29-11-2017, 08:32

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жертвата четири месеца се хранил със сламка

Близо 10 000 лв. обезщетение ще плаща хулиган, счупил челюстта на шофьор, постановиха районните съдии във Велико Търново.

Пострадалият карал служебен бус с великотърновска регистрация и всеки понеделник пътувал с колега до Добрич. Така на 10.08.2015 год. сутринта около 9 часа двамата отново тръгнали със служебния бус, като шофирал пострадалия в последствие.  След разклона за гр. Лясковец лек автомобил, шофиран от жена, настигнал буса, изпреварил го, а веднага след това предприел рисково изпреварване на два товарни автомобила и един лек автомобил и рисково се прибрал вдясно. По-късно ищецът застигнал този автомобил, който се движил с по-ниска скорост и го изпреварил. Тогава П. отново видял, че автомобила се управлява от Д., като на предната дясна седалка до нея имало мъж - подсъдимия С.П.П.. При това изпреварване и св. Г. видял, че автомобила се управлява от жена (св. Д.) и до нея на предната дясна седалка се вози мъж. Малко по-късно леката кола опитала отново да изпревари буса при рискова ситуация, не успяла, а шофьорът на буса й направил знак с ръка, че предприема рискова маневра. Няколко километра след това леката кола, вече карана от мъж, настигнала буса и му препречила пътя, принуждавайки го да спре. Тогава от шофьорската врата на леката кола слязъл подсъдимия и с думите: "Кажи, бе, търновец!", нанесъл удар с юмрук в лявата част на долната челюст на водача на буса. Последвал втори удар в ченето , двамата се претърколили зад мантинелата и продължили да се търкалят по склона още десетина, петнадесет метра. След като спрели да се търкалят, побойникът отново започнал да нанася удари по лицето и по тялото на търновеца. Неговият колега се опитал да спре побоя, но не успял. През цялото това време на инцидента пътуващата с подсъдимия жена, която до скоро шофирала лекия автомобил, седяла вътре в него и не направила опит да излезе и да въздейства на приятеля си. Когато боят приключил, приятелят на пребития сигнализирал на тел. 112  за инцидента, като посочил и марката на автомобила, регистрационния му номер, както и дал описание на лицето, което нанесло ударите на колегата му.В Спешна помощ оказали първа помощ на пребития и установили, че долната му челюст е счупена, като му били поставени шини.

При извършена справка в информационните масиви на МВР било установено, че процесния лек автомобил е регистриран на лице от гр. Варна и скоро преди инцидента е бил издаден фиш за допуснато нарушение с него, като фишът е бил съставен на жената. Установило се, че тя е попаднала в полезрението на полицията по криминална линия по преписки, свързани с нея и бившия и съпруг.

Пострадалият  побоя шофьор бил преместен на лечение във ВМА - гр. София, където му е била извършена операция. Били му поставени шини, които носил повече от три месеца, като същите не му позволявали да говори нормално, както и да се храни и бил принуден да приема само течна храна със сламка.Съдебно - медицинската експертиза установила, че при инцидента на 10.08.2015 год. мъжът е получил отоци и кръвонасядания по лицевата част на главата - в лявата челно слепоочна област, по гърба на носа и в областта на долната челюст; множество кръвонасядания по гърба и двете ръце; множество охлузвания и охлузни рани по гърба и по двете стъпала; счупване на двата клона на долната челюст.

По време на делото жената, карала известно време келата кола, твърдяла, че не познава побойника, а че това било непознато за нея момче, което взела малко преди това на автостоп в района на с. Шереметя заедно с непознато момиче, които пътували за гр. Варна. Съдът обаче не кредитира показанията на свидетелката. „В последните няколко години в нашето общество зачестиха случаите на т.н. транспортно хулиганство, като ставаме свидетели на много случаи, в които агресивни шофьори стигат до саморазправа и нанасят побоища, а саморазправата увеличава риска от ПТП и нарушава обществения ред.” – казват в мотивите си великотърновските съдии, които присъждат сумата от 9 000 лева, която се равнява на около двадесет минимални работни заплати за периода 2015-2016 година, които подсъдимият трябва да плати на пострадалия.Побойникът дължи и сумата от 360.00 лева държавна такса върху уважения граждански иск, както и да заплати на гражданския ищец и частен обвинител сумата от 800 лева разноски по делото.

Присъдата е влязла в законна сила. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов