Трима съветници създадоха проект за кандидатурата на Велико Търново за наградите на ЕС за културно наследство

Мисия

30-11-2017, 14:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кандидатурата вече е преминала успешно първия кръг на конкурса

Трима общински съветници от различни политически сили разработиха общ проект, с който Велико Търново кандидатства за наградата на Европейския съюз за културно наследство. Мария Илчева от Реформаторски блок, Нейко Генчев от ГЕРБ и Иван Александров от БДЦ са разработили проекта „Реставрация, консервация и социализация на резервата Трапезица”, който представлява книга на английски език, с изключително богат снимков материал, проследяващ цялото възраждане на историческия хълм. В нея са описани над 10-годишните усилия, положени от институции, специалисти и общественици, за да се стигне до днешвния вид на Трапезица.

Проектът тримата съветници разработват абсолютно безвъзмездно, а Нейко Генчев дори влага четирицифрена сума за заснемането на филм и за снимков материал.

Кандидатурата на Велико Търново за наградата на ЕС вече е преминала успешно първия кръг. „Надявам се през март 2018 г., когато ще бъде обявен победителя, да се поздравим с добра новина.” – каза кметът на общината инж. Даниел Панов.

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории: Консервация – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство; Проучване – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа; Отдадена работа – за личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа; Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.

През 2018 г. ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Чрез електронно гласуване ще бъде определен носителят на Наградата на публиката.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)