Местността Френкхисар става от пустош и храсталак перлата на Старо Търново

Мисия

30-11-2017, 14:33

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Има вече заявен интерес към изграждането на лифт към Арбанаси

Местността Френкхисар в Старата столица е на път да се превърне от пустош и храсталак в очарователен квартал. Освен двата моста, с които ще се сдобият живущите там, е предвиден и паркинг с финансиране по интегрирания план за градско развитие. Още през 2008 г. екипът на тогавашния кмет д-р Румен Рашев разработи проект за изграждането на лифт, който да предлага екологичен транспорт от Френкхисар до Арбанаси и обратно. Днес настоящият кмет инж. Даниел Панов съобщи, че вече има интерес към лифта от инвеститорска страна. Той за пореден път трябваше да отговаря на питане на съветниците от БСП във Великотърновския общински съвет, свързано с реализацията на проекта „Парк Търновград – духът на хилядолетна България”, или станал по-известен като парка на миниатюрите край Френкхисар. Те се интересуваха как е проведен конкурса, защо наемната цена е такава и в какъв размер са вложените инвестиции.

4002 лв. е наемната цена на месец, която плащат създателите на парка Алeкcaндъp и Нaтaлия Мeншикoви или това са 48 000 лв. на година в общинската хазна, стана ясно от отговора на Панов. В период от три години семейството ще инвестира в парка над 2 млн. евро, а работните места ще са 13.

„Трябва да осигуряваме добра среда за инвеститорите. Знам градове, в които подобни проекти са стартирали преди години и още нищо не е свършено. Тук обаче, от една пустош и храсталак, изникна нещо красиво и, следейки туристическия поток, се вижда, че интересът към парка на миниатюрите е голям.” – подчерта кметът Даниел Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов