29 общински съветници от Свищов с подписка за два варианта на АМ Русе – Велико Търново

Мисия

01-12-2017, 10:10

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В крайдунавския град имаше силно присъствие на публичните обсъждания относно избора на трасе

На проведените в градовете Полски Тръмбеш и Ценово публични обсъждания, на вариантите за трасета на новата пътна връзка, председателят но Общински съвет – Свищов, секретарят на Общината Любомира Петрова и кметовете на кметства пристигнаха с голяма група свищовски граждани, които изразиха своята категорична подкрепа за избор на червен или комбиниран вариант на трасето за новата автомагистрала Русе – Велико Търново. По време на представените от експертите доклади за въздействието на околната среда, биоразнообразието, защитените зони и културните обекти, стана ясно, че предложеният от Агенция “Пътна инфраструктура” комбиниран - трети вариант е икономически най-изгоден и е по-благоприятен от екологична гледна точка. Той предвижда създаването на специални проходи под магистралата за някои видове животни, а също така и специални 3-метрови прегради над мостовете, които ще бъдат шумоизолиращи и ще предпазват птиците и прилепите от сблъсък с превозни средства.

На двете срещи председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов заяви, че жителите на Свищов очакват новата автомагистрала, защото тя ще спомогне икономическото развитие на региона, ще подобри значително транспортните връзки към ферибота Свищов – Зимнич, като по този начин ще облекчи и международния транспортен коридор. Като лекар той подчерта, че ще е от изключителна важност съкратеното време, за което ще може да се стига, при спешни случаи, до добре развитите областни болници във Велико Търново и Русе. Председателят на местния парламент допълни, че изборът на червен или комбиниран вариант, които са в най-голяма близост до град Свищов, ще се усети и от студентите в Стопанската академия, както и от представителите на бизнеса, и крупните предприятия в града. Подобрената пътна инфраструктура ще е шанс за община Свищов да привлече нови инвеститори и да поеме към така очаквания от всички икономически подем. Д-р Кирилов предостави на представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ проекторешение на декларация на Общински съвет – Свищов, зад което стоят подписите на 29 общински съветници, подкрепящи изграждането на червения или комбиниран вариант на трасето към автомагистрала Русе – Велико Търново. „Тези 29 общински съветника представляват мнението на повече от 10 хиляди гласоподаватели и аз вярвам, че техният глас ще бъде чут. Радвам се, че в докладите, които ни представихте, именно комбинираният вариант е препоръчителен и съм сигурен, че реализирането му ще допринесе много за развитието на тази част от Северна България.“, каза председателят на Общински съвет – Свищов.

В деня след обществените обсъждания в общините Ценово и Полски Тръмбеш, Общинcкият cъвeт нa Свищoв eдинoдyшнo пpиe въпросната дeклapaция, в кoятo нacтoявa пpи изгpaждaнeтo нa aвтoмaгиcтpaлa Рyce – Вeликo Tъpнoвo дa бъдe избpaн именно чepвeният или кoмбиниpaният вapиaнт. Toвa cпopeд тях e гapaнция, чe интepecитe нa Общинaтa и нейните граждани щe бъдaт зaщитeни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов