РЗИ – Велико Търново с инициативи по повод Световния ден за борба срещу СПИН

Животът

01-12-2017, 10:37

Снимка:

РЗИ, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотото на кампанията е „Моето здраве е мое право”

1 декември - Световният ден за борба срещу СПИН, се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация. Мотото на кампанията за 1 Декември 2017 г., обявено от Обединената програма за СПИН на ООН, е „Моето здраве е мое право“. Инициативите, организирани в рамките на кампаниите, целят да предоставят информация на хората за правото им на здраве и здравеопазване.

От началото на 2017 г. към 30 ноември с анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в РЗИ Велико Търново са обхванати общо 870 души– 388 жени и 482 мъже, на възраст от 15 до 92 годишна възраст. Сред изследваните лица не са открити серопозитивни.

Днес Здравната инспекция в областния град организира информационна кампания в центъра на град Велико Търново, по време на която доброволци от Градски ученически парламент („облечени“ като презервативи) ще разпространяват презервативи в ръчно изработени от тях кутийки с послание за отговорно сексуално поведение. Кампания ще се проведе и в центъра на град Горна Оряховица, с участието на доброволци към Младежки дом – Горна Оряховица, които ще разпространяват сред населението червени лентички, презервативи и здравно-образователни материали. Беседа с ученици от 8 до 12 клас в Американски колеж Аркус – Велико Търново и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН е друга инициатива на РЗИ днес.

В понеделник, 4-ти декември ще се състои мултимедийна презентация с ученици от ПГ по туризъм „Д-р Петър Берон” – Велико Търново на тема „СПИН и сексуално предавани инфекции“. Интерактивно обучение, викторина и презентация с ученици от ОУ „Христо Ботев“ – Велико Търново на тема „Какво представлява СПИН и как да се предпазим от него?” ще се проведе на 11-ти декември.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов