Най-употребявани във Велико Търново са амфетамините и марихуаната

Животът

03-12-2017, 12:00

Снимка:

МВР, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проблемите на наркоманиите обсъждаха специалисти на двудневно обучение във Велико Търново

Двудневно обучение проведе Превантивният център по наркомании във Велико Търново. В него участваха 20 медицински сестри и психолози от Центъра за психично здраве в областния град. Срещата се финансира от Министерството на здравеопазването по спечелена програма. Нейната цел е да се обмени опит между Превантивния център по наркомании и бившия психодиспансер, тъй като двете структури имат доста пресечени точки в своята работа.

„Най-употребявани във Велико Търново са амфетамините и марихуаната. Дизайнерската дрога е популярна повече в по-големите градове.”, коментира Ивана Стоянова от Превантивния център. Тя сподели, че на срещата специалистите са обсъдили и нашумялата напоследък употреба на наргиле, включително и в заведения.  „В исторически план наргилетата не са специфични за България. Те се срещат в Арабския свят, където има и култура за ползването им. Употребата им никак не е безвредна, още повече, че понякога в тях се прибавя и марихуана”, обясни Стоянова.

В Превантивния център по наркомании търсят помощ и родители на попаднали под зависимостта на наркотичните вещества. За съжаление те се обаждат обикновено по телефона и то, когато проблемът е във фаза за терапевтична общност, а не за превенция. Една от причините е, че близките обикновено научават последни за него. Резултати на по-ранен етап се постигат с много работа със зависимите от страна на психолозите на центъра, чрез провеждане на срещи и консултации.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов