Видеото „Задочно интервю с П. Р. Славейков“ на Гимназията по туризъм с награда в национален конкурс

Мисия

04-12-2017, 08:35

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С приз беше удостоен и участник от Молдова

Националният ученически конкурс „190 години от рождението на Петко Рачов Славейков” се организира от СУ „Петко Рачов Славейков”, гр.Кърджали. Категориите, в които участваха желаещите ученици, бяха  историческо есе и мултимедийна презентация. Претендентите за награди бяха разделени в две възрастови групи /V-VIII и IX-XII клас/, а направленията, в които се състезаваха бяха три – „Познатият и непознат Петко Рачов Славейков“; „Петко Рачов Славейков и приносът му за освобождението на България“  и  „Петко Рачов Славейков - политик, поет, журналист...“.

Известни са победителите. Интересен е фактът, че има награден участник от Молдова, което превръща конкурса в международен.

Пламена Петева и Румяна Иванова са ученички от един и същи клас – XIв, но от различни специалности. Бъдещето на Пламена е туристическата анимация, а Румяна е от специалност „Организация на туризма и свободното време“. Двете момичета участваха в направлението „Петко Рачов Славейков – политик, поет, журналист…..“ като предложиха на журиращите своето задочно интервю с Петко Рачов Славейков. Задават въпроси и търсят отговорите в творчеството или в живота му. В края на видеото, Пламена казва: „Това беше моето задочно интервю с Петко Рачов Славейков. Написаното от него е част от историята ни. Онази история, която ни прави горди българи.  И четем, и се учим, за да помним и знаем. Свободата е състояние на духа. Свободата е борба. Свободата е чистото небе. Свободата е ……….. паметта ни.“

Пламена и Румяна са мотивирани и подготвени от учителите Бистра Стефанова /история и цивилизация/ и инж. Славка Проданова /икономически предмети/.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)