26 абсолвенти изпраща Православният богословски факултет на ВТУ

Животът

06-12-2017, 08:07

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тържеството започва с празнична литургия в храма „Св. Николай”

26 абсолвенти на Православния богословски факултет ще получат дипломи на официална церемония. Сред тях 11 бакалаври и 10 магистри от специалност „Теология” и 5 бакалаври от специалност „Църковни изкуства”,  съобщи зам.-деканът на факултета доц. Светлозар Влайков. По традиция тържеството се провежда на 6 декември в църквата „Св. Николай” след празничната литургия. „Тази година е една от най-успешните за Православния богословски факултет. През пролетта докторската ни програма в специалността „Теология” получи акредитационна оценка 9,20 по десетобалната система. Преведено на школски език това означава 6 минус”, коментира доц. Влайков. По негови думи програмата се ползва с известност не само у нас, но и в чужбина, което определя факултета като образователна структура на Великотърновския университет с международно признание и авторитет. „Само Богословският факултет в СУ „Св. Климент Охридски” и нашият са акредитирани  в тази образователна и научна степен, което е много сериозно признание за капацитета на факултета”, отбеляза зам.-деканът. Осем души, сред които от Сърбия и Македония, успешно са защитили дисертации през 2017 г.

Сред постиженията на студентите и преподавателите доц. Светлозар Влайков отличи изложбата с икони, експонирана в Париж през месец април, Петото международно биенале на църковните изкуства и международния семинар с участието на изявени богослови от България и чужбина. Изложбата във френската столица е филмирана и излъчена по телевизионни канали, а в биеналето свои работи са представили над 120 автори иконографи.

„Кандидатстудентският прием за 2017/18 г. премина изключително успешно – на 100% запълнихме обявените бройки, дори имаме двама студенти от Кипър”, допълни доц. Влайков. Преди месец македонски владика е пожелал да защити докторат, а две момичета  от Южна Корея в момента изучават български език. Едната ще кандидатства „Църковни изкуства”, а другата „Филология”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов