На 150-годишнината на МОБАЛ правят първа копка на нова болнична сграда

Мисия

06-12-2017, 08:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Така най-сетне ще се съберат отделенията на Стара и Нова болница в Търново

3,5 млн. лв. влага МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в строителството на нова болнична сграда. Първата копка ще бъде направена на 7 декември, а събитието съвпада със 150-годишнината от създаването на великотърновската болница. Сред поканените гости е здравният министър Кирил Ананиев.

Новата сграда ще бъде в непосредствена близост до сегашния стационар на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и ще бъде свързана с него с топла връзка. Средствата за строителството дойдоха от продажбата на 20 декара терен, върху който бе замразеният повече от 30 години и недостроен хирургически блок. В новата сграда ще бъдат отделенията по неврология, инфекциозни болести, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология, неонатология, неврохирургия. Ще бъде оформен и операционен блок с 2 зали за асептична хирургия с лъчезащита.

Така най-сетне ще осъществи мечтата на пациентите да съчетаят лечението си в една сграда, а не да разходват средства между т.нар. Стара и Нова болница, които сега са разположени в два противоположни квартала на Старата столица. Само от транспортните разходи ще бъдат икономисвани по около 700 000 лева на година, изчисляват от ръководството на МОБАЛ.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов