Над 50 млади изследователи представиха научни разработки в Стопанска академия

Мисия

06-12-2017, 10:10

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това се случи на десетата докторантска научна сесия

Десета докторантска научна сесия се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът за поредна година даде възможност на над 50 млади изследователи от свищовското висше училище да представят свои научни разработки, които се публикуват в специалното издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”. Докторантската сесия, организирана от редакционния съвет, откри главният редактор на изданието, доц. д-р Стефан Симеонов. Той поздрави участващите докторанти и обърна внимание на значението на провеждания вече 10 години научен форум за постиганите резултати от младите изследователи. Доц. Симеонов подчерта стремежа на редакционния съвет и академичното ръководство, чрез рецензирането и редактирането, разработките на докторантите и изданието да повишават своето качество, като се сравняват с най-добрите научни издания. Приветствие към участниците отправи зам.-ректорът по научноизследователска и проектна дейност, доц. д-р Тодор Кръстевич. „Всяка година, най-мотивираните и най-фокусираните да правят научни изследвания се събират на докторантска научна сесия. За тези 10 години развитието на научните изследвания в Стопанска академия, което в голяма степен се дължи на фокусираните усилия на всички докторанти, действително е направило големи крачки напред”, подчерта зам.-ректорът, като пожела успешно представяне и удовлетвореност от положените усилия на участващите докторанти. Доц. Кръстевич благодари на редакционната колегия на годишния докторантски алманах.
Зам.-главния редактор на Алманаха – доц. д-р Росица Колева, също поздрави докторантите за усилията и амбицията, с която откриват, експериментират, доказват и отстояват своите идеи и виждания. Тя отдаде и заслужено признание на научните ръководители на младите изследователи. По повод кръглата годишнина на научния форум, доц. Колева представи данни за изминалите 10 години и постигнати резултати. Тя припомни, че идеята за провеждане на докторантска научна сесия е на проф. д-р Андрей Захариев през 2008 г. (като зам.-ректор „Магистърско обучение и докторантура”), който е и първият гл. редактор на Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти” – първата за България специализирана научна периодика за докторанти. В първото издание на научния форум участват 16 докторанти, които презентират 11 студии и 5 статии. През годините броят на участниците се увеличава и най-голям – 63, е през 2016 г. От 2014 г. Алманахът излиза в две книги – със статии и със студии. Общият брой на участвалите докторанти през десетгодишния период е 381 (има докторанти, участвали повече от един път), от които 117 презентират студии и 264 – статии. „В Стопанска академия е традиция докторантите да представят на специализиран форум своите творчески търсения и да доказват степента на напредналост по трудната пътека на научно си израстване. Тази традиция трябва да продължи и занапред, както продължават творческите търсения на младите ни колеги”, подчерта още доц. Колева. В научната сесия участваха докторанти от трите форми на обучение – редовна, задочна и самостоятелна. В тазгодишното издание свои разработки представиха и двама докторанти от Мароко, които през настоящия семестър се обучават в Стопанска академия по програма „Еразъм+”. Представянето на докторантските разработки бе организирано в три паралелно работещи секции. Първата секция обедини докторанти с разработки в областите финанси, макроикономика, застраховане и осигуряване. Във втората секция бяха представени изследвания в областта на контрола, анализа, счетоводството и информатиката. Докторантите в трета секция презентираха разработки, свързани с мениджмънт, маркетинг, международна икономика, индустрия, аграрна икономика, търговия и туризъм. В рамките на регламентираното време участниците презентираха своите изследвания, а членовете на комисии поставиха въпроси и отправиха препоръки към авторите с цел усъвършенстване на изследователската им работа.
Тазгодишното издание на форума отново бе с конкурсен характер и журитата отличиха с награди най-добре представили се трима докторанти във всяка от трите секции. Първенците бяха наградени със специално изработен плакет и ваучер за закупуване на специализирана научна литература, като сумата на паричната награда за първо място бе 150 лв., за второ – 100 лв., а за трето – 50 лв. Наградите връчиха зам.-ректорите доц. д-р Тодор Кръстевич и доц. д-р Николай Нинов, и гл. редактор на Алманаха, доц. д-р Стефан Симеонов. Представените студии и статии са в процес на рецензиране и ще бъдат публикувани в предстоящия брой на академичното печатно издание Годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”, което ще бъде отпечатано през 2018 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов