Близо 30 студенти на ВТУ получават стипендии по случай 8 декември

Животът

06-12-2017, 12:13

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Александър Христов утре ще е ректор за един ден

Тържествено събрание по случай Студентския празник ще се проведе утре от 11,00 ч. в аулата на Великотърновския университет. Преди тържеството, в 9,30 ч., работа започва и ректорът за един ден Александър Христов, редовен докторант към катедра „Българска литература“.

Тържественото събрание  ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

Приветствие към своите колеги ще поднесе г-н Иван Маринов, председател на Студентския съвет.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, приветствие ще поднесе г-н Бартош Адамчевски от Полша, от Университета Адам Мицкевич в Познан. Той следва във Великотърновския университет Българска филология.

Тържеството ще започне с връчването за седемнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро.  Носителят на Академична награда 2017 г. е Благой Кирилов Тумбаров, специалност Право.

Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, ще получат стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Стипендиите на Академичния съвет се изплащат от собствените средства на Великотърновския университет.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще връчи личната си стипендия за трета поредна година. Стипендията е учредена  на името на чл.-кор.проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, на 2 февруари 2011 г. по случай 100-годишнината от рождението на проф. Александър Бурмов. Стипендията е от лични средства на проф. Хр. Бонджолов. Размерът на стипендията е на стойността на надбавката за ректор, т.е. 900 лв. Тазгодишният носител е Александър Христов Христов, редовен докторант към катедра „Българска литература“.

За първи път ще се връчи и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов. Тя е учредена от неговия син Христо Димов. Първият носител е Калоян Ангелов Георгиев, III курс, специалност „Българска филология“.

За трета поредна година възпитаникът на Педагогическия факултет Павел Цанков Стойчев дарява три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, занимаващи се активно с доброволческа дейност, от специалност Социална педагогика.

9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите от Алианц Банк България по случай 8 декември. Стипендията е еднократна и е в размер на  500 лева.

На тържественото събрание ще бъдат обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 59 момичета и момчета са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност, в периода м. декември 2016 г. – м. декември 2017 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов