В Свищов отбелязаха Никулден с историческа беседа

Мисия

07-12-2017, 16:04

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На 6 декември, в комплекс „Светиниколско училище“ в Свищов се проведе тържество по повод деня на Свети Николай Чудотворец и Деня на банкера. Организатори на събитието бяха Исторически музей Свищов и ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“, със съдействието Общинска банка – ФЦ Свищов.

Димитър Спасов от Исторически музей Свищов припомни за традициите на Никулден и разказа, защо свищовлии тачат особено много Свети Николай Чудотворец. Пред аудиторията в изложбената зала, той  изнесе увлекателна беседа за историята на „Светиниколското училище“, което е създадено от Христаки Павлович като славяно-българско през 1846 г., в западната махала на града наречена „харизанска“. Идеята на Павлович е в училището да преподават учители, а не свещеници, както е било дотогава, и да се учи по учебници. Учителите са подготвяни лично от него, а за главен учител той назначил най-любимия си ученик Тодор Хрулев, на когото възложил да обучава деца по взаимна метода – на първия ред сядат тези, които не умеят да четат и пишат, след това се подреждат по-знаещите, а на третия ред са най-напредналите, като всеки ред помага на предходния. Интересен факт е, че от 1973 година „Светиниколското училище“ е включено в списъка на паметниците на културата от „национално значение“.   

След беседата, ръководителят на Работилница за таланти „Аз мога” Ани Спасова представи уникална инсталация на една от стените в изложбената зала. Тя разказа, че творението, което представляваше рибарска мрежа, на която бяха закачени десетки пъстри риби е  изработено от децата посещаващи работилничката за таланти и ще бъде дарено на „Светиниколското училище“. От своя страна една от майките на талантливите деца подари на г-жа Спасова икона на Св. Николай Чудотворец, с благодарности за всеотдайния ѝ труд.

В края на тържеството, директорът на Исторически музей Свищов Ивелина Иванова и секретарят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“ Геновева Танчовска подариха на всичките девет деца по една грамота – удостоверяваща тяхното активно участие в празника, а представителите на Общинска банка – ФЦ Свищов, които на 6 декември отбелязват своя професионален празник, зарадваха малчуганите с коледни лакомства.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов