Специализиран автомобил осигурява превоз на трудноподвижни и инвалиди в Търново и региона

Животът

09-12-2017, 11:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-често помощ търсят близките на изписани от болницата пациенти

Нова социална услуга стартира във Велико Търново, пише в. „Борба”. Тя е на фирма „Количка БГ”, която предлага специализиран транспорт за хора, които са трудноподвижни или в инвалидни колички. Досега подобна услуга в града и региона не е предлагана и придвижването на тези хора е изключително трудно, а понякога дори и невъзможно. С това се сблъсква преди година и собственикът на фирмата Иван Данчев, след като майка му претърпява тежък инсулт. След изписването й от болница се оказва, че във Велико Търново няма специализиран автомобил за асистиран транспорт, сблъскват се и с трудности при слизането по стълби с инвалидния стол, както и с невъзможност за организиране на транспорт в точен час за отиване и връщане.

Макар да съществува отскоро услугата за специализиран транспорт във Велико Търново, тя се оказва търсена и необходима за хората. Най-често помощ търсят близките на пациенти, изписани от ортопедия и неврохирургия.

„Подобни услуги се предлагат в цяла Европа, но в България тепърва навлизат. Нашето желание е да работим съвместно и с Община Велико Търново и да осигуряваме транспорт не само на хора, които са трудноподвижни, но и на пациенти на хемодиализа и хора от старческите домове и хосписи”, допълва Мария Маркова. За да улеснят нуждаещите се от подобна помощ граждани, са направили сайт – www.kolichka.bg, като използването на специализирания микробус става чрез предварително обаждане по телефона на 0879 690 696.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов