Търновска зрелостничка вече е приета за студент в УНСС

Животът

10-12-2017, 14:00

Снимка:

УНСС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бетина Ивова Цанева е възпитаник на Старопрестолната гимназия по икономика

Дванадесетокласничката от специалност „Оперативно счетоводство“ Бетина Ивова Цанева от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново сбъдна мечтата си да получи оценка Отличен 6.00 за направление „Финанси, счетоводство и контрол“ в УНСС.

През миналата учебна година тя получи два сертификата, с които може да кандидатства в УНСС с оценка от конкурсен изпит Отличен 6.00. Първият е за отлично представяне в Националното състезание по икономика за направление „Икономика, общество и човешки ресурси“, а вторият е от първо място в Националното състезание „Най-добра бизнес идея“ и е за направление „Предприемачество“. Въпреки това тя не се отказа да се бори за любимата специалност.

Националният конкурс по счетоводство за средношколци, организиран от списание „Счетоводство плюс“, изисква много по-голям обем и много по-задълбочени знания не само по счетоводство, но и по финанси, защото казусите са с практическа насоченост, изготвени от дипломиран ескперт-счетоводител Димитрана Христова. Старопрестолна професионална гимназия по икономика – Велико Търново е доказала високото ниво на подготовка на своите ученици и почти всяка година има участници, класирани на челни позиции.

От няколко години съорганизатор на конкурса е Асоциацията на икономическите училища в България с председателството на Университета за национално и световно стопанство.

На 2 декември 2017 г. в Голяма конферентна зала на Университета се проведе заключителният етап на XIX-я Национален конкурс по счетоводство за средношколци. Състезаваха се 42 ученици от 14 професионални гимназии – членове на Асоциацията на икономическите училища в България. В продължение на 3 астрономически часа учениците решаваха счетоводни задачи.

Според приетия регламент на всички класирани на първите пет места се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2018-2019 г.

Бетина Ивова Цанева беше между класираните на трето място участници и получи така желания от нея сертификат.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов