Гимназията по туризъм с диплом на министерство на образованието и науката

Животът

18-12-2017, 08:37

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът Петър Стоянов връчи отличията на призьорите

За десети юбилеен път фондация „Ценности” награди ученици, писали задълбочени разработки по дадена тема.  От 1998 година насам благотворителната организация на Антонина Стоянова организира Национален исторически конкурс.  Участниците в него до този момент са повече от 1600.

„Датата на конкурса не е избрана случайно”, заяви водещата на церемонията и основен двигател на конкурса Петя Георгиева. Тя е в унисон с темата за 2017 „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим”  и е възможно най-близкият почивен ден до 14 декември, когато през 1989 година за първи път бяха издигнати антикомунистически лозунги и се проведе първата обсада на парламента в посттоталитарните времена”. 

Научната надпревара е част от мрежата Eustory, която обединява исторически конкурси от всички европейски столици. Нейният представител Мигел Барос присъства в Балната зала на бившия Царски дворец - Национална художествена галерия, където бе официалната церемония.

Президентът Петър Стоянов, по традиция, връчи отличията на класираните на първите три места, които освен  диплом получават и  парична награда.  

„Тръгват си без шум“ е филмът, награден с втора награда. Автор е Елисавета Петрова, ученичка от VIIIа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ . Видеото е заснето и разказва за затвора в Белене, остров Персин. Интересен е фактът, че снимките са правени на 9 септември. Научният й ръководител е инж. Славка Проданова. Тя получи една от четирите награди в категорията „Научен ръководител“.

На трето място, в категорията за реферати се класира  „Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя.”  на Владислав Борисов, ученик от XIIб клас, специалност „Кетъринг“. Научният му ръководител  Бистра Стефанова получи наградата на Съюза на преподаватели по история в България.

Грамоти за участие получиха: Мариела Иванова и Цветелин Данев за филма „С прошката продължаваме да живеем“  с ръководители Бистра Стефанова и инж. Славка Проданова.

Деница Байчева, Таня Тодорова, Иванета Пейкова  и Янислав Василев за фейсбук страницата си „Тъмната страна на комунизма“ с ръководители Мариана Маринова и инж. Славка Проданова.

Министерството на образованието и науката връчи диплом на ПГ по туризъм „Д- р В. Берон“ за най-успешно представило се училище в десетия юбилеен Национален исторически конкурс на Фондация „Ценности“.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)