В Ново село създават нова защитена зона „Горен боаз“ с площ от 577 дка

Мисия

23-12-2017, 09:00

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Около 100 дка от земите са общински, 200 дка частни, а други 300 са собственост на държавата

Нова защитена зона „Горен Боаз“ създават край великотърновскотохсело Ново село по настояване на кмета Христо Христов, местното сдружение  „Отец Матей Преображенски“ и туристическо дружество „Академика“. Зоната обхваща площ от 577 дка североизточно от кметството, пише в. „Борба”. Около 100 дка от земите са общински, 200 дка частни, а други 300 – собственост на държавата. Развитие на екотуризма и биоземеделието, както и опазването на природата, са основните цели за определянето на новата защитена зона, която ще е една от големите в региона. Според запознати със създаването й се пресичат и мераците на множество компании да отворят каменни кариери, заради предстоящото крупно строителство на магистрали. „Горен боаз“ не засяга нито един от вариантите на трасето на „русенската магистрала“, която минава в землището на Момин сбор.”Проведохме и първото обществено обсъждане за територията – нямаше нито едно отрицателно становище, нещо повече, даже притежатели на частни земи са „за“, разказа местният управник.

По данни на учени в „Горен боаз“ има доста редки животински и растителни видове. Засечени и проучени са популации на бухали и прилепи, както и няколко вида защитени кокичета, божури, есенни бутурчета, копитник и др. Изключителна помощ при фиксирането на новата защитена зона е оказал и председателят на пещерен клуб „Дервент“ Евгени Коев.

След желанието на новоселчани да имат защитена зона и проведеното в обществено обсъждане се внася и официално искане за фиксирането на територията „Горен боаз“ до Министерството на околната среда и водите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов