Центърът за социална рехабилитация в Търново помогна на много хора да започнат работа

Животът

24-12-2017, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От там апелират работодателите да подхождат с разбиране към служители с психични проблеми

Специалистите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост в старата столица помогнаха на десетки свои потребители да се върнат на пазара на труда. С тяхната подкрепа хората с проблеми и отритнати от обществото повярваха в себе си и преодоляха самоизолацията. Управителят на социалното заведение Маргарита Сариева сподели, че с всеки се работи индивидуално, тъй като заболяванията и затрудненията на лицата са различни. Общото е единствено вниманието и отдадеността на екипа.

Сариева апелира към работодателите да не се разделят със служителите си, които имат психични диагнози, а да проявяват разбиране към заболяването им. Управителката на центъра уточни, че както лицата с хипертония се налага да отсъстват поради стенокарден пристъп и никой не ги съди за това после, по същия начин човек с шизофрения може да получи пристъп веднъж в годината и след това да се върне в нормално състояние на работното си място.

Такъв е случаят с младо момче, потребител на центъра. Той е с диагноза шизофрения и след посещения в социалното заведение успява да преодолее рамките, които обществото слага на хората с психични заболявания. „Ние му дадохме подкрепата, от която се нуждае, за да продължи нормалния си живот. Той успя да си намери работа в строителството. След време пък бе нает в производствена фабрика и днес се издържа сам, плаща си квартирата и е самостоятелен”, сподели Сариева.

Управителката коментира, че не бива да се подценяват и хората с умствена изостаналост, тъй като те компенсират недостатъците си с отлична памет. „Работодателите могат да направят от тях перфектни служители, защото такива хора запаметяват всичко много добре. Нужно е само да им се покаже как се върши определено задължение и те ще го правят до последния детайл”, обясни Сариева.

В момента в центъра се работи с 42 лица, а персоналът включва общо 5 специалисти. Потребителите се насочват от личните лекари и постъпват в социалното заведение чрез дирекция „Социално подпомагане” – Велико Търново. Услугата е напълно безплатна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов