Над 1,2 млн. лв. е получила община Велико Търново за образование през 2017 г.

Мисия

25-12-2017, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са са по национални програми на просветното министерство

Над 1,2 млн. лв. е получила Община Велико Търново за насърчаване на образователната активност през 2017 г., пише в. Янтра днес”. Средствата са отпуснати над бюджета и са по национални програми на просветното министерство, по които учебните заведения работят, съобщава директорът на общинската дирекция “Образование” Пенка Игнатова.
Най-големи са постъпленията по програмата за оптимизация на училищната мрежа. На 415 000 лв. възлизат изплатените средства за обезщетения при пенсиониране, съкращения на щата и неизползвани отпуски, обяснява пред ежедневника г-жа Игнатова. Най-сериозните плащания са направени през 2-ото тримесечие и са на стойност над 209 000 лв., а от програмата тогава са се възползвали 14 училища и 5 детски градини. По закон при пенсиониране учителите получават 8 брутни заплати.
В размер на близо 365 000 лв. е преведената сума за учебници и учебни помагала. Парите за осигуряването на закупуване учебна литература на учениците от 1 до 7 клас, както и за децата от подготвителните групи, на които държавата осигурява безплатни буквари.
“Ученически олимпиади и състезания” е другата мащабна програма на МОН, а по нея са отпуснати 45 500 лв. Още 92 060 лв. са предоставени, за да се подсигури безплатен транспорт на учениците. На близо 32 000 лв. възлизат средствата за компенсиране на разходите за пътуване на педагогическия персонал. 156 000 лв. са преведени на училищата, в които има маломерни и слети паралелки, а те в община Велико Търново са осем. Такива непълни класове има в търновските СУ “Г. С. Раковски” и Хуманитарна гимназия, както и в основните училища в Леденик, Церова кория, Самоводене, Ресен, Балван и Водолей. С решение на Общинския съвет с 35 000 лв. беше дофинансирана Хуманитарна гимназия.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)