180 000 лева за поддръжка на Царевец е инвестирала Община Велико Търново миналата година

Нови проекти за реставрация на крепостта и на Трапезица подготвят от кметството

Нови проекти за реставрация на крепостите Царевец и Трапезица подготвят от кметството във Велико Търново. Финансиране общината ще търси по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, която е за инвестиции за паметници на културата от световно и национално значение. Чака се и отварянето на т.нар. Фонд на фондовете, заедно с регламентирането на съотношението между безвъзмездната финансова помощ и самоучастието.

Проектите за Царевец и Трапезица предвиждат реставрация на още крепостни стени, знакови обекти (като Царския дворец на Асеневци), консервация и дори нови археологически проучвания. Други от заложените мерки са за подобряване на туристическата инфраструктура.

С близо 440 000 лева Община Велико Търново е подпомогнала Регионалния исторически музей през 2017 година, съобщи директорът на културната институция Иван Църов. Той подчерта, че завъртялата се в медийното пространство информация за „рушащия“ се Царевец е недостоверна и допълни, че за миналата година от общинския бюджет за поддръжка на крепостта са осигурени близо 180 000 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов