Търновски фотограф ще журира участниците в световната надпревара VIPA’2017: Фотограф на годината

Мисия

04-01-2018, 08:17

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Генчо Петков е носител на над 20 международни и 30 национални отличия

Авторитетният великотърновски фотограф Генчо Петков е поканен за член на международното жури на второто издание на световния конкурс на VIPA’2017: Фотограф на годината, който се утвърждава като надпревара за Оскари във фотографията. Петков ще е в състава на журито, което ще селектира авторските творби на участниците, след като в първото издание получи голямото отличие „Фотограф на годината“, статуетката „Златен Voubs” и парична награда от 5 000 евро. Големият фотограф има зад гърба си повече от 30-годишен опит и е носител на над 20 международни и над 30 национални отличия. В първото издание той надви силната конкуренцията на 592 участници от цял свят, за които гласуваха десетки хиляди потребители и престижно 9-членно международно жури и стана първият носител на престижната титла. В състава на международното жури влизат общо 20 професионални фотографи с изключителен опит и признание от Беларус, Португалия, Словакия, Малайзия, Нова Зеландия, Италия, Русия, Румъния, Сърбия, Азербайджан, Бангладеш и България.

Сред членовете на журито са още няколко негови български колеги, които са призьори в различни категории от миналогодишното издание. Това са фотографите Руслан Асанов, Красимир Матаров и Ивайло Маджаров.

Тазгодишното издание ще бъде по-обогатено от миналогодишното, тъй като ще включва нови категории и изложби. Основните категории вече са разделени на 4 подкатегории: Хора (Деца, Портрети, Семейство и Начин на живот), Реклама (Мода и Красота, Храна, Продукт, Превозно средство), Природа (Пейзаж, Макро, Под вода, Дива природа), Архитектура (Мостове, Сгради, Градски пейзажи, Интериор), Репортаж (Култура, Събития, Новини, Политика) и Специална категория (Нощ, Спорт, Пътуване, Сватба).

Наградният фонд на конкурса е в размер на  23 000 евро и ще се разпредели между победителите в различните категории и подкатегории, а един фотограф както при първото издание ще получи голямото отличие „Фотограф на годината“, статуетката „Златен Voubs” и 5 000 евро.

Друга новост е, че във второто издание на Voubs Международни награди за фотография – VIPA’2017 , основният акцент ще е поставен върху популяризирането на фотографите и всеки от победителите ще има възможността да участва с творбите си в 10 интернационални изложби.

Крайният срок за участие с творби е 15 февруари 2018 г. Конкурсът е отворен както за професионалисти, така и за любители, уточняват организаторите. Всички регистрирани за участие на конкурсния хъб VOUBS ще бъдат оценявани в два периода – гласуването от страна на потребителите вече тече и ще приключи на 15 март, следващото гласуване ще бъде направено от професионалното жури между 1 януари и 1 март т.г.

Победителите ще бъдат обявени през март 2018 г. а официалната церемония по връчването на вторите Voubs Международни награди за фотография – VIPA’2017 ще се проведе през април 2018 г.

Партньори на VIPA’2017 са Асоциация на професионалните фотографи и фотографска агенция “БулФото”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов