Писателят Недялко Йорданов е номиниран за почетния знак „Стоян Михайловски”

Мисия

05-01-2018, 08:41

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Носителят бе определен с решение на местния парламент в Елена

Недялко Йорданов – писател, поет и драматург е номиниран за тазгодишната литературна награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“. С отличието община  Елена удостоява български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, с авторитет в обществото и активна гражданска позиция. Носителят на наградата за 2018 година бе определен с решение на Общинския съвет и тя ще му бъде връчена на предстоящото честване на 162-та годишнина от рождението на Стоян Михайловски.

Роденият в Елена на 7 януари 1856 г. виден български писател, общественик и политик е истински представител на противоречивото време, в което живее. Заради блестящото му творчество е определян като третия в тройката на българската литература в първите десетилетия след Освобождението заедно с Иван Вазов и Константин Величков.

Тазгодишният носител на почетния знак е достоен за наградата на името на лютия сатирик и баснописец. Недялко Йорданов е сред малцината съвременни майстори на словото с огромен принос в родната поезия, белетристика и театър, достоен продължител на делото на Михайловски. Освен на стихове и пиеси, той е автор и на три сатирични сборника – „Трендафил Акациев – поет на соцреализма и демокрацията“, „Трендафил Акациев 2“ и  „Трендафил Акациев 1,2,3“. Роден е на 18 януари 1940 г. в Бургас. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в Софийския университет. Работи като драматург в Бургаския театър, като главен редактор на алманах „Море“, от 1990 г. е драматург на театър „Възраждане“ в столицата. Носител е на много награди, а почетният знак „Стоян Михайловски“ е поредното признание за талантливия творец.

Литературната награда се присъжда от 2001 г., с изключение на годините от 2004 до 2013. Нейни носители са проф. д-р Иван Славов, редакцията на в. „Стършел“, писателите Георги Данаилов, Стефан Цанев, Георги Господинов, Георги Мишев и Христо Медникаров. Регламентът за удостояването с литературната награда  „Почетен знак „Стоян Михайловски“ вече е част от новоприетата Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания в община Елена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов