Бъдещ юрист извади кръста от р. Янтра край Първомайци

Мисия

06-01-2018, 14:04

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Победителят получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица и от кмета на селото

19-годишният Александър Алексиев извади Светия кръст от Янтра. Заедно с него в студените води на реката край Първомайци скочиха още 27 младежи. Двама от тях бяха именици. Александър Алексиев скача трета година за кръста и сега късметът му се усмихна. Младежът е от Горна Оряховица и е студент по право в София. Той си пожела здраве за него и за всички близки и приятели. Александър развълнувано сподели, че посвещава тази негова своеобразна победа на своята покойна баба Йорданка, която той много е обичал.

Победителят получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, и от кмета на Първомайци Ясен Янков. По-голямата част от наградата бъдещият юрист ще дари за благотворителност, а с останалите пари ще се почерпят заедно с останалите юнаци, които скочиха във водата за Светия кръст. Най-малкият сред беше 10-годишният Александър Денев, а най-възрастният - почти 60 години. Сред куражлиите имаше и един испанец – 35 годишният Руиз Артече Хосе, който за първи път участва в подобен ритуал.

И тази година на Богоявление до моста на Първомайци бяха дошли много хора. Почивният ден и хубавото януарско време бяха докарали много от жителите на Първомайци, Горна Оряховица и околните селища да споделят празничното настроение със смелчаците.

Преди да бъде хвърлен Светият кръст във водите на Янтра, благослов за здраве отправиха отец Анатолий и отец Петър Янакиев. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък-1869”.

Над 1 700 са имениците в Община Горна Оряховица, които ще празнуват днес. Празнични наздравици, заедно със своите близки и приятели ще вдигнат всички с имената Йордан, Йорданка, Йордана, Данчо, Богдан, Богдана, Божана, Бояна, Боян и всички, които празнуват на Богоявление.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов