Стойне Цветанов извади за втори път Богоявленския кръст в Павликени - velikotarnovo.utre.bg

Стойне Цветанов извади за втори път Богоявленския кръст в Павликени

06 януари 2018, 16:05 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Павликени

По традиция архимандрит Георгий благослови всички участници

За втори път Стойне Цветанов от с.Михалци извади Богоявленския кръст в община Павликени. Пред погледите на десетки жители от цялата община, деветнайсет бяха смелчаците, пробвали се в борбата за кръста, но Стойне беше най-бърз и ловък, стигайки първи до него. Ритуалът се проведе при моста на река Росица до с.Лесичери.

Стойне Цветанов е на 34г. по професия е тракторист в местната земеделска кооперация. След като извади кръста, той пожела на останалите участници успех и сбъдване на мечтите им, а за себе си и близките си здраве. Според поверието, щастливецът, извадил кръста на Богоявление ще бъде здрав цяла година и носи здраве и късмет на всеки, който се докосне до него.

По традиция архимандрит Георгий благослови всички участници и освети кръста преди да го хвърли в реката. Кметът на Общината инж. Емануил Манолов връчи парична награда на победителя и на останалите участници. Специални награди бяха дадени  и на най-младия участник - 10-годишният Мартин Георгиев от с.Лесичери и най-възрастния - 71-годишния Васил Галев от град Бяла черква.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета